Plenković čestitao Dan žena, a prošloga tjedna odbio zakon koji bi pomogao mnogim umirovljenicama

Josip Mihaljević
8. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

“Žene su svojim radom i zalaganjem učinile naše obitelji i društvo boljim. Ovo je poseban dan za zahvalu na njihovom nemjerljivom doprinosu stvaranju pravednije zajednice”, napisao je predsjednik Vlade na svom Twitter profilu.

siromastvo dan zena

Foto: Pixabay/Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  uputio je putem svog Twitter profila čestitku ženama povodom Međunarodnog dana žena.

“Svim ženama čestitam Međunarodni dan žena! Žene su svojim radom i zalaganjem učinile naše obitelji i društvo boljim. Ovo je poseban dan za zahvalu na njihovom nemjerljivom doprinosu stvaranju pravednije zajednice”, napisao je premijer.

Prošlog tjedna HDZ glatko odbio zakone koji bi pomogli ženama

Zanimljivo je da čestitka predsjednika Vlade uključuje redom riječi “rad”, “obitelj” i “doprinos”. Naime, ista ta Vlada koja ženama čestita Međunarodni dan žena prošloga je tjedna na sjednici odbila prihvatiti prijedlog zakona koji bi masovno utjecao na živote umirovljenica koje koriste obiteljsku mirovinu.

U Hrvatskoj takvu mirovinu prima 216.511 osoba, a debela većina njih (preko 90 posto) su žene. Trenutačni zakonski okvir oko nasljeđivanja mirovina im praktički garantira siromaštvo. One mogu primati 70 posto mirovine preminulog partnera, ali se u tom slučaju moraju odreći svoje mirovine za koju su radile i doprinosile u sustav mirovinskog osiguranja.

Vlada je u četvrtak jednoglasno odbila prijedlog zakona koji bi omogućio da početni faktor nasljeđivanja partnerove mirovine poraste sa 70 na 80 posto, kao i zakon koji bi omogućio da se 50 posto mirovine preminulog partnera može naslijediti uz zadržavanje svoje zarađene mirovine.

plenkovic
Vlada upravo odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

“Navedeni prijedlozi zakona nisu prihvatljivi iz sljedećih razloga. Prije svega jer se prijedlozima zakona na neodgovarajući način povećavaju mirovinski faktori za određivanje visine obiteljske mirovine te uvodi obiteljski dodatak bez prethodno provedene stručne analize”, kazao je ministar Aladrović u četvrtak.

“Besramno i bešćutno”

Inače, radi se o zakonskim prijedlozima HSU-a, a njihov saborski zastupnik Silvano Hrelja je posebno ljutito reagirao na prošlotjednu sjednicu Vlade:

“Treba imati talenta i 4 dana uoči međunarodnog Dana žena odbiti prijedloge Zakona kojima se na pravi način uređuju OBITELJSKE mirovine. To može samo Vlada RH, a da se pri tome ni ne osvrne na žrtvovanje žena za obitelj, podizanje i odgoj djece, te padanje u siromaštvo nakon smrti muža…”, komentirao je Hrelja na svom Facebook profilu.

Nije im to jedini gaf iz prošloga tjedna

Mirovine žena sve su manje u odnosu na muškarce, Hrvatska među najsiromašnijima

Saborska većina imala je i okršaj sa saborskim zastupnicama iz oporbe zbog SDP-ovog prijedloga izmjena Kaznenog zakona. Većina je odbila podržati taj prijedlog iako su u raspravi zapravo bili za njega. Prijedlog je išao u smjeru da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja goni po službenoj dužnosti umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca kako slučajevi spolnog uznemiravanja ne bi mahom završavali u zastari.

HDZ je odbio prihvatiti njihove prijedloge, ali – ne sada, nego nekada u budućnosti.

Oporba je pritom okrenula leđa poručivši vladajućima da su oni okrenuli leđa žrtvama seksualnog nasilja, koje su opet većinom žene.

Plenković čestitao Dan žena, a prošloga tjedna odbio zakon koji bi pomogao mnogim umirovljenicama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap