Pekarska industrija cvate: ‘Pri vrhu smo u Europi po potrošnji kruha’
Pekarska industrija sve više zarađuje, iako neki pekarski proizvodi poput pšeničnog kruha ili kajzerice pripadaju proizvodima s ograničenom cijenom. Kada je riječ o potrošnji kruha po stanovniku, Hrvatska je od 2015. do danas pala sa 60 na 42 kilograma, no s tim brojem i dalje je pri vrhu u Europi. Promijenile su se navike ljudi, pekare su kao nekakav moderni streetfood u Hrvatskoj, kako je istaknula je direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Pekarnica | Pixabay
Cijene kruha u posljednje su se četiri godine povećale za 60 posto. Usprkos Vladinu ograničenju cijena nekih vrsta kruha i peciva, pekarska industrija ima sve veću zaradu. Prihodi su im lani iznosili milijardu eura, što je povećanje za 9,5 posto u odnosu na godinu prije. O ograničenim cijenama pisali smo ovdje, a na popisu 70 proizvoda nalazi se i pšenični kruh s najvišom cijenom do 1,50 eura po kilogramu, kao i pecivo kajzerica s najvišom cijenom do 0,13 eura, što vrijedi za jedan proizvod iz iste kategorije.
‘Pri vrhu smo u Europi po potrošnji kruha’
Sindikati optužuju pekarnice da do zarade dolaze nauštrb radnika, dok pekari istuču da je tajna uspjeha u povećanoj potražnji i promjeni trendova u prehrani. Kada je riječ o potrošnji kruha po stanovniku, Hrvatska je od 2015. do danas pala sa 60 na 42 kilograma, no s tim brojem i dalje je pri vrhu u Europi. Više od kruha jedu se bureci, pizze, kroasani i kolači, piše HRT.
– Promijenile su se navike ljudi, vidimo da su pekare nekakav moderni streetfood u Hrvatskoj i to zapravo pokazuje i proizvodnja. Vidimo da je proizvodnja kruha u prošloj godini neznatno, ali 0,4 posto manja, nego godinu prije dok imamo porast proizvodnje i slatkih i slanih pekarskih proizvoda, gotovo dvadesetak posto je veća proizvodnja slatkih pekarskih proizvoda, rekla je direktorica Žitozajednice Nada Barišić.
Uvoz se ipak ne može izbjeći, evo zašto
Lani se čak i uvezlo deset posto više pekarskih proizvoda vrijednih gotovo 350 milijuna eura. Stručnjaci smatraju da se uvoz ne može izbjeći, iako je industrija u Hrvatskoj u mogućnosti proizvesti sve vrste pekarskih proizvoda.
– Europska unija danas ima proizvođače koji proizvode po vrlo niskim cijenama kvalitetne proizvode kojima je nemoguće konkurirati jer se bave proizvodnjom jednog ili dva proizvoda velikih količina tako da te proizvode gotovo cijela Europa nabavlja od par proizvođača, kazala je savjetnica u prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.
