Oporba oštro po vladajućima: Prije izbora kupuju glasove i starijih i mlađih

Josip Mihaljević
16. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Članovi saborske oporbe u četvrtak su govorili o covid dodatku koji će se isplatiti krajem travnja, ali i povratu poreza koji i ove godine dolazi neuobičajeno ranije.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Saborska oporba u četvrtak je optužila vladajuće kako u ovim trenucima državnu politiku kroje kako bi osvojili lokalni izbore, piše tportal.hr. Naravno, bilo je riječi o isplati covid dodatka umirovljenicima, ali i o povratu poreza mlađima koji će ove godine doći neuobičajeno ranije, u svibnju. Povrat poreza vjerojatno neće na račune sjesti prije izbora, ali je dovoljno rano da se o njemu počne pričati.

“Da nisu krali, mogli su dati i više”

SDP-ov Arsen Bauk u izjavi novinarima kazao je da su vladini financijski prioriteti jednaki što boljem rezultatu HDZ-a na izborima:

Oporba: Nepotrebno se uvode dodatna prava za branitelje

“Što se tiče covid dodatka, postoji politički nekorektna rečenica, a ona glasi ‘da nisu krali, mogli su dati i više’. Podržavamo da umirovljenici dobiju dodatak, pa makar i pred izbore. Mislim da je hrvatska demokracija dovoljno zrela da to neće baš u masovnoj mjeri rezultirati glasanjem za HDZ”, ocijenio je Bauk.

Bauk je kazao da bi im bilo još draže da su iznosi pravilnije raspoređeni, ali i da bi covid dodatak trebali dobiti korisnici socijalne pomoći, nezaposleni i drugi koji se nisu našli na vladinom popisu.

“Koliko god koštala, mislim da će to biti najskuplja predizborna kampanja u povijesti hrvatske demokracije od ’90. godine naovamo”, kazao je Bauk.

I desnica kritizira Vladu

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kazao je da premijer često ističe svoj prezir prema populistima, a sam provodi populističke mjere.

novac
[KOMENTAR] Ovih 5 stvari ne valja kod isplate covid dodatka

“Ja vidim veliku dozu populizma u tajmingu ove mjere pa kada pogleda u ogledalo možda će vidjeti i sebe kao jednog populista koji na ciničan način pokušava kupiti dio birača (…)

Načelno nisam protiv toga da se pomaže umirovljenicima, ali način na koji Vlada provodi svoju politiku zapravo povećava cinizam u Hrvatskoj”, kazao je Bartulica.

Božo Petrov je pak preporučio da covid dodatak postane trajan:

“Ako ova mjera nije samo socijalna pomoć umirovljenicima, onda ih pozivam da ove mjere ostanu trajno i da ih mjesečno dobivaju i nakon izbora. Umirovljenicima ne treba socijalna pomoć i ne treba ih predsjednik Vlade ponižavati. Ti su ljudi, radeći desetljećima za ovu državu, dostojno zaradili svoju mirovinu. Ne želim mirovinu kao socijalnu pomoć. Danas je velika većina umirovljenika na rubu siromaštva i oni bi sada valjda trebali skakati od sreće jer im je netko jednokratno uplatio socijalnu pomoć. Po meni je to ponižavanje ljudi”, kazao je Božo Petrov.

HDZ-ovac usporedio vaučere za struju s covid dodatkom

Bojan Glavašević iz zeleno-lijevog bloka smatra da umirovljenicima treba pomagati sustavno, a ne prigodničarski. Covid dodatak, uz božićnice i uskrsnice, nazvao je ‘izbornicom’.

HDZ-ov Ivan Ćelić se nije mogao složiti s njima, ali je rekao da je tijekom Milanovićevog mandata socijalno ugroženim kućanstvima mjesec dana prije izbora davala vaučere za struju od 200 kune koje je nazvao svojevrsnim “covid dodatkom”.

Oporba oštro po vladajućima: Prije izbora kupuju glasove i starijih i mlađih
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap