Objavljeno veliko izvješće iz srca Europe: Stariji u domovima bili žedni i gladni

Josip Mihaljević
17. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Belgija, srce Europske unije, ima katastrofalne rezultate što se tiče epidemije koronavirusa. Oni su od početka epidemije zabilježili preko pola milijuna slučajeva zaraze, a što se tiče smrtnosti na milijun stanovnika, doslovno su prvaci svijeta. U ponedjeljak je objavljeno veliko izvješće o domovima za starije Amnesty Internationala koje otkriva kakav tamo vlada kaos.

belgija domovi

Foto: Bruxelles | Unsplash

Kada biste u siječnju ili veljači pogađali koja će zemlja imati najgore rezultate u borbi protiv korona, biste li predložili Belgiju? Njihovi su rezultati katastrofalni, imaju preko pola milijuna potvrđenih slučajeva i najgora su država po smrtnosti na milijun stanovnika.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Amnesty International upozorio je u ponedjeljak kako su belgijske vlasti u vrijeme pandemije “zaboravile” na domove za starije i nemoćne – osoblje je slabo opremljeno za borbu s virusom, a korisnicima koji su se zarazili uskraćeno je bolničko liječenje, piše Index.hr.

Korisnike nisu slali u bolnice

doktor
[ANKETA] Jeste li prestali ići na liječničke preglede zbog koronavirusa?

U Belgiji je virus odnio više od 14 tisuća života, a Amnesty International procjenjuje da se više od 60 posto žrtava odnosi na korisnike domova za starije. Slične procjene smo slušali i tijekom prvog vala kada je potvrđeno da je otprilike svaka druga preminula osoba od koronavirusa u Europi bila korisnik doma za starije. Belgijske vlasti pak tvrde da su korisnici “tek” 43 posto od ukupnih žrtava.

Amnesty International navodi da je u prvom valu između ožujka i lipnja velika većina tih korisnika umrla u domovima jer nisu imali mogućnost liječiti se u bolnicama u dovoljnom broju, a upozorili su da se radi o očiglednoj “diskriminacijskoj praksi”.

Objavili su izvješće na 62 stranice u kojem su prikazane izjave pedesetak svjedoka, od članova obitelji korisnika domova i zaposlenika koji rade u tom sektoru, a priče nisu ugodne za slušanje.

Zbog zabrane posjeta obitelji i volontera, ustanove koje skrbe o starijima prepuštene su same sebi. Ostali su bez značajnog dijela takozvane “neformalne” pomoći što je uzrokovalo zapuštanje higijene u sobama korisnika, a neki od njih su tijekom pandemije bili žedni i gladni.

“Ne možemo svaki dan svima davati jesti”

U izvješću se navodi i slučaj jednog korisnika koji nije samostalno mogao jesti, a bez pomoći je iz dana u dan bio mršaviji. Tomu je svjedočila njegova supruga.

“Ne možemo svaki dan svima davati jesti”, bio je odgovor njegovateljice.

Osoblje u domovima nosilo je veliki teret jer su morali donositi medicinske odluke za koje nisu osposobljeni:

Steve Price
Poznati Australac poludio na dom za starije: "Treba ih strpati u zatvor!"

“Liječnik više nije dolazio i morali smo sami odlučiti treba li netko ići u bolnicu”, kazao je Geert Uytterschaut, ravnatelj mreže privatnih domova u Flandriji.

Amnesty je iznio i nekoliko kritika što se tiče loših praksi – upozoravaju da bi slanje u bolnicu uvijek trebalo biti moguće ako je to izričita želja pacijenta.

Kritizirali su i nedavnu praksu, Belgija je u listopadu odlučila ukinuti preventivno testiranje u sektoru socijalne skrbi:

“To je povreda vladine obveze da štiti pravo na život i zdravlje”, zaključuje Amnesty.

U Sloveniji virus ušao u 80 posto domova

Zahtjev za dijelom mirovine pokojnog partnera uz onu vlastitu na tragu je prakse Slovenije, Austrije i Njemačke

Susjedna Slovenija proteklih je tjedana bilježila drastičan rast novozaraženih, a proteklih dana bilježe slične brojke preminulih kao i Hrvatska, iako imaju dvostruko manje stanovnika.

Prema službenim podacima njihovog ministarstva zdravstva, među umrlima je najviše starijih od 85 godina.

Iako su imali jedan od najbolje “odrađenih” prvih valova epidemije, u drugom valu je virus zahvatio oko 80 posto svih domova za starije. U onima gdje se najviše proširio zaražena je otprilike polovica korisnika, ali i dobar dio osoblja.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap