Njemačka uhvatila stranog špijuna, on kaže da su mu u Egiptu obećali povlaštenu mirovinu za mamu

Josip Mihaljević
22. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

U Njemačkoj je ovih dana optužen egipatski špijun, a radio je u uredu za odnose s javnošću kancelarke Angele Merkel. Kako je i sam priznao, prosljeđivao je informacije egipatskoj tajnoj službi, a oni su  zauzvrat obećali srediti neku vrstu povlaštene mirovine – njegovoj mami!

angela merkel

Foto: Angela Merkel | Youtube screenshot

Njemačka je ovoga tjedna optužila navodnog egipatsko-njemačkog špijuna koji je radio, ni manje ni više, nego u uredu za odnose s javnošću kancelarke Angele Merkel, piše euronews.com.

Optuženog Amina K. se tereti za “prosljeđivanje informacija egipatskoj tajnoj službi (GIS)” tijekom niza godina koristeći se svojim povlaštenim položajem.

Optuženi je rođen u Egiptu, ali u njemačkom uredu za odnose s javnošću radi od 1999. godine. Posao mu je bio komunicirati aktivnosti koje provodi kancelar.

Prema optužnici, podatke je egipatskoj tajnoj službi slao od 2010., a uhvaćen je u srpnju ove godine.

Što se tiče špijuniranja, Amin K. je bio zadužen za praćenje svih tema o Egiptu što se tiče vanjske politike, a u 2014. i 2015. je pokušao srediti nekoliko tajnih izvora egipatskoj tajnoj službi tako što je “spajao” zainteresirane pojedince.

Možda najbizarniji podatak je motivacija optuženog. Naime, ovisno o njegovom uspjehu, egipatske vlasti bi mu davale određene povlastice. Spomenuo je jednu konkretnu, a radi se o nekoj vrsti “pojačanih” mirovinskih prava za njegovu majku koja živi u Egiptu, objavili su njemački tužitelji.

Njemačka uhvatila stranog špijuna, on kaže da su mu u Egiptu obećali povlaštenu mirovinu za mamu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap