Nijemci napravili plan: Ne žele dopustiti da mirovine padnu ispod 48 posto prosječne plaće

Josip Mihaljević
22. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Da su mirovine u budućnosti ugrožene pomalo shvaća čitava Europa, ali rijetki planiraju unaprijed. Njemački savezni ministar rada Hubert Heil objavio je dugoročne smjernice za budućnost mirovina u Njemačkoj prema kojima one nikada ne bi smjele pasti ispod 48 posto prosječne plaće. U Hrvatskoj su na 35 posto prosječne plaće.

umirovljenici smijeh

Foto: Unsplash

U Njemačkoj ozbiljno razmišljaju o dugoročnoj stabilizaciji i adekvatnosti mirovina pa je savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD) objavio dugoročne smjernice.

Radi se o dva projekta “središnje mirovinske politike” iz koalicijskog sporazuma nove Vlade, donosi fenix-magazin.de.

novac
U Hrvatskoj usklađivanje iznosi 2,24 posto. Provjerite koliko je u Njemačkoj!

“Prvo, osiguravamo da razina mirovina ostane stabilna na 48 posto, dugoročno. I drugo, financiranje mirovine stavljamo na široku osnovu izgradnjom temeljnog kapitala”, kazao je Heil za DPA.

Podsjetimo, radi se o važnom indikatoru koji prezentira relativnu vrijednost mirovine u nekom društvu. Ona se mjeri tako da se prosječna mirovina stavi u okvir prosječne plaće. U Hrvatskoj je situacija puno gora nego u Njemačkoj, kod nas prosječna mirovina iznosi oko 35 posto prosječne plaće u državi.

Njemački ministar dodaje kako se radi o važnim temeljima za budućnost sigurnosti u starosti, a iz vladajuće koalicije stižu obećanja da se prosječna mirovina trajno osigura na minimalno 48 posto prosječne plaće.

Također, nova vlast se opredijelila da neće smanjivati mirovine niti će dalje povećavati dob za odlazak u mirovinu. Novac za mirovine planiraju skupiti kroz ulaganja na globalnoj razini. Temeljni kapital iznosi deset milijardi eura.

“Središnji koncept je stabilnost. Razina mirovina trebala bi ostati stabilna daleko nakon 2025. godine. Znamo da je ovo veliki izazov. Stabilnost znači i osiguravanje temelja za financiranje mirovina na tržištu rada. Za to nam je potrebna visoka razina sudjelovanja radne snage i odgovarajući razvoj plaća”, zaključuje savezni ministar Hubertus Heil.

Nijemci napravili plan: Ne žele dopustiti da mirovine padnu ispod 48 posto prosječne plaće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap