Najmlađa vlada u povijesti ima tek jednog ministra koji je “zrel” za mirovinu

Josip Mihaljević
21. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Plenković kreće u drugi mandat s najmlađom vladom u povijesti RH. Prosjek godina se vrti oko 47, a unatoč činjenici da su stari ministri četiri godine stariji, nova lica su spustila prosjek. Tek jedan novi ministar ima uvjete za starosnu mirovinu (66 godina), dok ostali još imaju dosta staža ispred sebe.

radovan fuchs

Foto: Novi/stari ministar obrazovanja Radovan Fuchs (66) najstariji je član Vlade | Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je nakon sastanka vrha HDZ-a predstavio javnosti novi sastav Vlade. Ona će imati 18 članova i četiri potpredsjednika.

Prošla Vlada imala je 20, a nova 16 ministarstava.

Zanimljivo je kako ova Vlada odnosi titulu najmlađe u povijesti, baš kao što je svojedobno i Milanovićeva iz 2011. godine srušila taj rekord.

Najstariji među njima i zapravo jedini s uvjetima za starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranje jest novi/stari ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji ima 66 godina.

Drugi po starosti jest ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji ima 62 godine.

U klub “50-e” spadaju ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (58), ministar zdravstva Vili Beroš (55), ministar branitelja Tomo Medved (52), ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te premijer Plenković koji imaju okruglih 50 godina.

Najviše ministara je u 40-im godinama života. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ima 40 godina, slijedi novi ministar obrane Mario Banožić (41) i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (41), nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac (42), ministar financija Zdravko Marić (43), potpredsjednik Vlade Boris Milošević (45), ministrica poljoprivrede Marija Vučković (46) i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat (49) koji u rujnu slavi 50. rođendan.

Najmlađi među ministrima jest novi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (35), kao i ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović (35), a tu je još i nova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak (38).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap