Može se: U prosjeku imaju preko 45 godina radnog staža, a mirovinski sustav im cvate

Josip Mihaljević
8. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Dok je broj država s dobrim ili vrlo dobrim mirovinskim sustavima ponešto veći, tek se šačica zemalja može pohvaliti s rezultatima kakve ima maleni Island. Razlozi za to su brojni, a imovina njihovih mirovinskih fondova iz koje će se isplaćivati mirovine dvostruko je veća od islandskog gospodarstva.

island

Foto: Unsplash

Na Islandu živi oko 366 tisuća ljudi, a od kada su se uspješno riješili financijske krize prije desetak godina ostvaruju zavidne rezultate u ekonomiji.

island
Malo ih je, al ih ima: Donosimo 10 stvari koje niste znali o Islandu

Dobri rezultati nisu zaobišli niti njihov mirovinski sustav, a u njihovoj inačici drugog stupa ušteđevina je dvostruko veća od ukupne nacionalne ekonomije, piše poslovni.hr.

Hrvati za mirovine odvajaju 20 posto bruto plaće, a Islanđani minimalno 12 posto, iako većina njihovih radnika odvaja oko 15,5 posto za buduću štednju.

A da do uspjeha nisu došli slučajno svjedoči i gotovo nevjerojatan podatak da prosječni radni staž za muškarce iznosi skoro 49 godina za muškarce i 45 godina za žene.

Zbog sve veće štednje u drugom stupu tamošnje vlasti planiraju omogućiti ulaganja i izvan domaćeg tržišta:

“Susstav je postao vrlo velik. Neupitno je da ne možemo ograničiti sve investicijske prilike na domaće tržište”, poručio je njihov ministar financija Bjarni Benediktsson.

Ove su godine prema Mercerovom CFA Global Pension indeksu zauzeli prvo mjesto što se tiče performansi mirovinskih sustava diljem svijeta, a iza sebe su ostavili Nizozemsku i Dansku.

 

Može se: U prosjeku imaju preko 45 godina radnog staža, a mirovinski sustav im cvate
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap