Ministar Pavić nespretno se izrazio: Umirovljenici drugih zemalja mogu nam samo zavidjeti?

Jasmina Grgurić
6. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

“Dajte mi recite na čemu su im to zavidni? Dajte da hrvatska javnost čuje jesu li im zavidni na tome što kopaju po smeću, što ih deložiraju, što ih Hanžeković ovršuje, što ne mogu platiti režije na vrijeme, što ne mogu unucima dati više od 50 kuna za božićne blagdane, ako mogu i toliko?” – pitao je zastupnik Bunjac ministra Pavića čiju je izjavu ipak malo krivo interpretirao. 

Branimir Bunjac Sabor/Facebook

Burno je u utorak bilo u Hrvatskom Saboru, sve smo pratili uživo, no opet nedovoljno burno bilo je ukoliko znamo da se raspravljalo o jednom od najvažnijih pitanja, sudbini više od milijun hrvatskih umirovljenika. Prijedlozi i izmjene paketa mirovinskih zakona prošle su drugo čitanje i s određenim preinakama, koje u cjelini neće bitnije poboljšati težak materijalni položaj naših starih građana, čekaju glasovanje, nakon čega bi na snagu trebale stupiti od 1. siječnja.

Nakon početnog izlaganja ministra Marka Pavića, koji je još jednom svim silama hrvatsku javnost pokušavao uvjeriti da je mirovinska reforma dobra stvar, uslijedila je rasprava, a Sabornica se ispraznila i prije ručka te ostala prazna do navečer. Da bi stvar bila gora, ministar se malo nespretno izrazio, čime je posebno stao na žulj zastupniku Živog zida, Branimiru Bunjcu koji je s Mostovim Nikolom Grmojom, ne možemo to ne ustvrditi, najglasnije u Saboru pokušavao obraniti sudbinu i dostojanstvo hrvatskih umirovljenika.

Bunjac je oštro reagirao na izjavu ministra Pavića da druge zemlje mogu samo pozavidjeti hrvatskim umirovljenicima.

UŽIVO HSS-ov Lenart: "Probajte mjesec dana živjeti s 2000 kuna, nećete četiri dana izdržat"

“Ne mogu vjerovati, ali vi ste upravo sada u svom izlaganju rekli da su umirovljenici drugih zemalja zavidni hrvatskim umirovljenicima. Dajte mi recite na čemu su im to zavidni? Dajte da hrvatska javnost čuje jesu li im zavidni na tome što kopaju po smeću, što ih deložiraju, što ih Hanžeković ovršuje, što ne mogu platiti režije na vrijeme, što ne mogu unucima dati više od 50 kuna za božićne blagdane, ako mogu i toliko? Jesu li zavidni i ovih sto tisuća koji nemaju nikakvu mirovinu ili ovih 200.000 umirovljenika koji imaju manje od tisuću kuna? Možda su zavidni, ne znam, HDZ-ovim bivšim ministrima i saborskim zastupnicima koji imaju povlaštene mirovine. Ali, to onda morate reći, jer ja vjerujem da 99 posto umirovljenika u svijetu nema na čemu biti zavidno hrvatskim umirovljenicima” – rekao je u svom prepoznatljivom stilu Bunjac. 

Ministar Marko Pavić odgovorio mu je na repliku, rekavši da ga nije dobro shvatio.

“Žao mi je, ali ja mislim gospodine Bunjac da ste me krivo čuli. Ja nisam rekao da su umirovljenici tih država zavidni našim umirovljenicima, rekao sam da su te države zavidne Hrvatskoj, dakle Vlade tih država na sustavu koji imamo, a koji su one ugasile” – pojasnio je Pavić. Dodao je da će nacionalna mirovina biti uvedena 2020. godine za one koji nemaju 15 godina staža te da je u proceduri izrada studije Ekonomskog instituta na osnovu kojeg će se takav instrument uvesti u mirovinski sustav.

Ono o čemu je ministar Marko Pavić zapravo govorio u drugom dijelu saborske rasprave je drugi mirovinski stup, pri čemu se referirao na zemlje koje su ga ukinule.

“Pitanje ukidanja drugog stupa nije bilo ni u jednoj verziji. Zemlje koje su ukinule drugi stup danas gledaju sa zavisti na Hrvatsku. Poljska, Mađarska i Slovenija rade na ponovnom uvođenju obvezne mirovinske štednje jer su shvatile da nema alternative za takvu mirovinsku štednju” – originalna je Pavićeva izjava koju je Bunjac interpretirao na svoj način.