Mediji u brojnim državama zaključuju: Umirovljenici ne mogu pratiti troškove života

Josip Mihaljević
11. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Dok je istina da umirovljenici u razvijenim zemljama uživaju daleko veći standard nego u Hrvatskoj, u relativnim odnosima većina umirovljenika živi s manje prihoda nego radnici. U Njemačkoj već više godina za redom možemo čuti kako mirovine od tisuću eura nisu dovoljne, a to je bilo i prije rastuće inflacije. Sada se i u brojnim drugim državama postavlja pitanje – kako živjeti s mirovinama kada stvari poskupljuju iz tjedna u tjedan?

inflacija

Foto: Unsplash

Kako umirovljenici mogu preživjeti kada im cijene osnovnih životnih proizvoda iz tjedna u tjedan rastu? To pitanje mediji postavljaju u sve više država i upozoravaju da situacija još uvijek nije na vrhuncu.

I dok je istina da u razvijenijim državama umirovljenici imaju (daleko) veće prihode nego u Hrvatskoj, može se reći da su u široj slici u istoj situaciji. Mirovine su im svakako manje od plaća, a rastući troškovi života najprije će zadati glavobolju onima s nižim primanjima – upravo umirovljenicima.

“Skandalozno je da umirovljenici moraju štedjeti na hrani”

U Škotskoj umirovljeničke udruge upozoravaju da će najsiromašniji umirovljenici umjesto dosadašnjih 70 posto na osnovne životne namirnice trošiti čak 87 posto, piše tfn.scot. To uključuje režije, stanarinu, poreze, hranu i piće te prijevoz. Statistike bilježe da je velik rast udjela osnovnih životnih troškova u ukupnim prihodima stabilno počeo rasti u studenom 2021. godine.

“Skandalozno je da toliko starijih kućanstava nema izbora nego isključiti grijanje, kupovati manje hrane ili se zaduživati kako bi se održali na životu. Ogroman broj ljudi živi samo od mirovine ili od socijalne pomoći, a idući mjeseci bit će nevjerojatno teški jer će se računi samo nizati”, upozorio je Brian Sloan, direktor škotske podružnice umirovljeničke udruge Age UK.

Australija: “Poskupljenja uništavaju ljudima živote”

Umirovljenici loše žive i na drugom kraju svijeta, javlja abc.net.au. Sve više umirovljenika u Australiji pita se kako isfinancirati sve mjesečne potrebe s mirovinom. Umirovljenica Fran Spears (69) kaže da su joj i petominutne vožnje automobilom postale preskupe zbog goriva pa rijetko kada napušta kuću. O svemu razmišlja kroz prizmu novca.

“Trošak života postaje nepodnošljiv. Ne može se ovako nastaviti, ova situacija uništava ljudima živote”, kazala je za ABC.

Mirovina joj iznosi 5.683 kune, a kad plati najam, režije i kupi hranu ostaje joj 500 kuna mjesečno. Pritom na svakoj namirnici štedi i priznaje da je na kvalitetnije namirnice davno zaboravila.

“Dan prije nego što dobijem mirovinu ostane mi možda 50 kuna na računu. Prije nekoliko tjedana imala sam manje od 20 kuna na kraju mjeseca. A trudim se štedjeti. Ne može se ovako živjeti, pitam se kako bih prošla da mi se dogodi neka izvanredna situacija? Pa ja godinu dana štedim da bi unucima mogla kupiti nešto za rođendan”, ispričala je umirovljenica.

 

Mediji u brojnim državama zaključuju: Umirovljenici ne mogu pratiti troškove života
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap