Labin ima poseban socijalni program za koji izdvaja 450.000 eura, a posebna pozornost je na onima u potrebi

Ana Kanazir
4. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Grad Labin u zadnjih nekoliko godina ima velik broj potpora, a posebno brine o najosjetljivijim skupinama građana. Socijalni program Labina traje stalno, a iznosi oko 450.000 eura na godišnjoj razini. Labin tako izdvaja za stanovanje starijih osoba, pokrivena je naknada troškova najma medicinskih pomagala, subvencioniran je javni prijevoz, a imaju i mnoge druge mogućnosti.

Crno-bijela fotografija dvije umirovljenice, pri čemu jedna stoji i drži ruku na ramenu umirovljenice koja sjedi

Umirovljenici | Foto: Unsplash

Najviše novca odlazi na korisnike zajamčene minimalne naknade, na one koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu, kao i na umirovljenike koji imaju male mirovine. Uvođenjem eura su neki iznosi isplata iz socijalnog programa Labina zaokruženi na veće iznose.

stariji
Još jedna županija brine o svojim umirovljenicima: Osigurani su novci u proračunu, a postoje i planovi za budućnost

Pomoć u obliku novca, bona, ali i stana

Početkom ove godine je na snagu stupila i nova Odluka o socijalnoj skrbi Labina koja je usklađena i s novim Zakonom o socijalnoj skrbi. Socijalnim programu se najugroženijima nudi pravo na jednokratnu novčanu pomoć od minimalno 70 eura, osim toga 62 osobe dobivaju redovnu novčanu pomoć, a 14 potrebitih osoba dobiva bonove za prehranu u vrijednosti od 30 eura mjesečno. Pruža se i pomoć u kući i zdravstvena njega za starije i nemoćne ili nepokretne osobe.

Ipak, ni ovdje nije kraj jer Grad osigurava i ‘samački hotel’, odnosno smještaj za građane koji iz određenih razloga ne mogu financirati vlastiti stan. Grad pokriva i pogrebne troškove za osobe koje nemaju bližih članova obitelji ili nasljednike.

Zanimljivo je da se od ove godine ostvaruje pravo na naknadu troškova najma medicinskih i ortopedskih pomagala, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Labin. S druge strane, određena pomagala koja se nalaze na osnovnoj listi HZZO-a će postati dostupnija građanima zbog poskupljenja cijena, o čemu smo pisali ovdje.

Uskrsnice veće za 250 posto

Kao što smo pisali ovdje, nekoliko gradova i općina je već objavilo kolike će iznose uskrsnica davati umirovljenicima, a iz Grada Labina su otkrili kako su uskrsnice i božićnice uvećane i to za one s najnižim mirovinama za 250 posto. Baš kao i još neki gradovi i Labin umirovljenicima, ali i domaćicama koje su starije od 60 godina, subvencionira mjesečne karte za lokalni javni prijevoz.

– Tržište rada vapi za radno sposobnima, tako da oni svakako neće biti fokus socijalnog programa Grada Labina, već ćemo sve više naglaske stavljati na one zaista bespomoćne, povećavajući im konstantno gradske potpore, kad god za to bude mogućnosti, rekao je gradonačelnik Labina, Valter Glavičić.

Crno-bijela fotografija dvije umirovljenice, pri čemu jedna stoji i drži ruku na ramenu umirovljenice koja sjedi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap