Kostelić nije ni predao zahtjev za mirovinom: Prava mirovina će mu iznositi oko 6.700 kuna?

Josip Mihaljević
10. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Saga o mirovini Ante Kostelića dobila je nastavak, ali ne i zaključak. Kako je dao naslutiti direktor Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek, Kostelićeva mirovina bit će višestruko veća od 2.500 kuna koliko je Kostelić kazao.

ante kostelić

Foto: Ante Kostelić | Youtube screenshot

Ante Kostelić, ispostavit će se, uopće nije žalio za svojom mirovinom, penzijom, nazovite ju kako hoćete, nego za sportskom naknadom. Kako neslužbeno doznaje Index.hr, njegova će mirovina, ona koja se računa temeljem dobi, radnog staža i visine uplaćenih doprinosa, iznositi oko 6.700 kuna. 

Sportaši zbog prirode takmičenja i ljudske biologije često “u mirovinu” odlaze u 30-im i 40-im godinama života. I ptice na grani znaju da oni tim potezom ne ostvaruju pravo na mirovinu poput brojnih umirovljenika, radi se o kolokvijalnom izrazu koji označava prestanak profesionalnog bavljenja tim sportom. Tako možemo reći da je Janica Kostelić, barem kao skijašica, u mirovini, iako kao 39-godišnjakinja još uvijek može sudjelovati na tržištu rada kao radnik.

Velik staž, visoka dob, dobra plaća – recept za dobru mirovinu

Međutim, kao što smo ranije pisali, izraz sportska mirovina ne označava stvarnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, nego trajnu naknadu koju država odlučuje isplaćivati svojim vrhunskim sportašima ako su ostvarili znamenite uspjehe. Ante Kostelić, koji je uzburkao strasti sa svojom izjavom o mirovini od 2.500 kuna, vjerojatno se referirao na iznos sportske naknade koju će primati, dok bi mu mirovina trebala biti i više nego dobra za hrvatske prilike.

Kako piše Index.hr, Kostelić još uvijek nije predao formalan zahtjev za ostvarivanjem prava na mirovinu. Ima 82 godine, nakupio je pregršt radnog staža, a od 1999. godine nalazi se u stalnom radnom odnosu u Hrvatskom skijaškom savezu. Od 2002. do 2018. imao je status vrhunskog trenera pa mu se i ta naknada pribrojala plaći u savezu.

Budući da u mirovinu nije otišao s prvim uvjetima, Kostelić će vrlo vjerojatno dobiti i bonifikaciju staža, odnosno, mirovina će mu biti uvećana za 0,34 posto za svaki kasniji mjesec odlaska u mirovinu. Maksimalno se na taj način može ostvariti 20.4 posto veća mirovina, ako radnik odradi još pet godina nakon što skupi pune uvjete za starosnu mirovinu. Plaća i naknada za vrhunskog trenera su mu zasigurno bile veće od prosjeka pa će i po toj osnovi zaraditi, za hrvatske prilike, lijepu mirovinu.

Hoćete li u nedjelju glasati za stranke ili za pojedince? Glasat ću za:

Kostelić nije ni predao zahtjev za mirovinom: Prava mirovina će mu iznositi oko 6.700 kuna?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap