Kakav hit iz prošlosti: HRT iz ‘naftalina’ izvukao snimku zagrebačke božićne atmosfere iz 1988.

Josip Mihaljević
2. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

HRT je iz svoje arhive gledatelje počastio interesantnim prilogom iz 1988. godine. Zanimljivo je pogledati kako se Zagreb tada pripremao za doček Nove 1989. godine, kako su građani ocijenili prošlu godinu te kako komentiraju uvijek sporne božićne ukrase.

zagreb1988

Foto: Screenshot HRT

U prilogu vidimo neke građane koji 1988. procijenjuju prosječno dobrom ili prosječno lošom. Ljudi govore kako im je ta godina bila fantastična na ljubavnom planu, a posebno je lijepo vidjeti mladu osobu koja je diplomirala i odmah se zaposlila.

Nakon toga su u kadru dvije umirovljenice – i dok se jedna u krznenoj bundi požalila na financijsko stanje, druga je rekla da “nije loše” i da je u 1988. godini bila dobrog zdravlja.

Božićni i novogodišnji prizori su itekako poznati, a tada se već vide početci komercijalizacije blagdanskog perioda:

“Svake godine u ovo doba Zagrepčani otvaraju polemiku o novogodišnjem sjaju glavnog gradskog trga (…) Ovogodišnji borovi npr. većinom su ocijenjeni kao preniski, nedovoljno raskošni i kao zastarjeli način uređenja gradskog prostora”, govori novinarka u prilogu.

Naravno, najljepše riječi o atmosferi kazali su tadašnji mališani.

Građani su poklone kupovali na “vašaru” na Cvjetnom trgu: “Ideja je tuđa, a novac vaš”, kazala je novinarka u prilogu.

Rezervacije za novogodišnji doček u nekom restoranu ili hotelu stajao je čak 300.000 dinara po osobi, a jelke su se na trgu mogle kupiti od “milju i pol, do tri milje”.

Video priloga možete pogledati ovdje:

Kakav hit iz prošlosti: HRT iz ‘naftalina’ izvukao snimku zagrebačke božićne atmosfere iz 1988.
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap