Kakav hit iz prošlosti: HRT iz ‘naftalina’ izvukao snimku zagrebačke božićne atmosfere iz 1988.

Josip Mihaljević
2. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Nerijetko HRT objavi neki od starijih priloga, iz arhive, a jedan takav je i prilog HRT-a iz 1988. godine koji pokazuje kako građani dišu i o čemu razmišljaju. Zanimljivo je pogledati kako se Zagreb tada pripremao za doček Nove 1989. godine, kako su građani ocijenili prošlu godinu te kako komentiraju uvijek sporne božićne ukrase.

zagreb1988

Foto: Screenshot HRT

U prilogu vidimo neke građane koji 1988. procijenjuju prosječno dobrom ili prosječno lošom. Ljudi govore kako im je ta godina bila fantastična na ljubavnom planu, a posebno je lijepo vidjeti mladu osobu koja je diplomirala i odmah se zaposlila.

Nakon toga su u kadru dvije umirovljenice – i dok se jedna u krznenoj bundi požalila na financijsko stanje, druga je rekla da “nije loše” i da je u 1988. godini bila dobrog zdravlja.

Božićni i novogodišnji prizori su itekako poznati, a tada se već vide početci komercijalizacije blagdanskog perioda:

– Svake godine u ovo doba Zagrepčani otvaraju polemiku o novogodišnjem sjaju glavnog gradskog trga (…) Ovogodišnji borovi npr. većinom su ocijenjeni kao preniski, nedovoljno raskošni i kao zastarjeli način uređenja gradskog prostora, govori novinarka u prilogu.

Naravno, najljepše riječi o atmosferi kazali su tadašnji mališani.

Građani su poklone kupovali na “vašaru” na Cvjetnom trgu: “Ideja je tuđa, a novac vaš”, kazala je novinarka u prilogu.

Rezervacije za novogodišnji doček u nekom restoranu ili hotelu stajao je čak 300.000 dinara po osobi, a jelke su se na trgu mogle kupiti od “milju i pol, do tri milje”.

Video priloga možete pogledati ovdje:

zagreb1988
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap