Jedan sudac ne radi od 2011. godine, a sada mora u mirovinu. Računat će mu se staž za nerad

Josip Mihaljević
17. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Sudac Marin Črnja razriješen je dužnosti općinskog suca u Crikvenici jer je napunio 70 godina. Međutim, od 2011. je pod suspenzijom i nije radio. Za to vrijeme je imao pravo na pola plaće, a za više od osam godina nerada uredno je tekao i mirovinski staž.

sudac

Foto: Pixabay

Sudac Marin Črnja razriješen je dužnosti općinskog suca u Crikvenici jer je navršio 70 godina, baš kao i još 18 sudaca od ukupno 50 koji su ove godine otišli iz sudstva, piše Vecernji.hr. Stariji čitatelji ga se mogu sjetiti kao  ministra rada, boračkih i invalidskih pitanja u prvoj i drugoj Vladi RH 1990. i 1991. godine.

Međutim, kako piše Večernji list, sudac od 2011. godine nije radio baš ništa vezano za svoj posao jer je bio pod suspenzijom dok se protiv njega vodio kazneni postupak. Za to je vrijeme imao pravo na pola plaće, a država mu je od 2011. isplatila više od pola milijuna kuna. Ako bude oslobođen u kaznenom postupku, država će mu platiti i drugu polovicu.

Postao sudac dok je bio pod istragom

Spomenuti sudac je pod istragom još od 2000. godine, tereti ga se da je Miroslavu Kutli pomogao u izvlačenju 22 milijuna kuna iz Tiska.

Iako je bio pod istragom, pod statusom osumnjičenika je 2002. godine imenovan sucem, iako se prema zakonskoj odredbi za taj posao mora dostaviti potvrda da se protiv njega ne vodi kazneni postupk. Črnja je dostavio potvrdu Općinskog suda u Rijeci, a istraga se vodila na području Zagreba, što u Državnom sudbenom vijeću – nisu znali.

Ako se kazneni postupak okonča u korist Črnje, moći će tražiti i odštetu za povredu osobnosti jer mu je uskraćen velik dio radnog vijeka, osakaćena karijera, a i kvaliteta života. Nije nemoguće da zbog njegove dobi i zdravlja slučaj ode u zastaru, što će se tumačiti kao da je slučaj završio u njegovoj koristi.

Budući da je sada po sili zakona mora u mirovinu, zanimljivo je i pogledati što ta mirovina podrazumijeva. Mirovina će mu biti manja jer je posljednjih osam godina imao upola manje doprinose nego na “punoj” plaći. Međutim, sama činjenica da je i dalje formalno primao plaću znači da će mu se i proteklih osam godina uračunati u ukupni radni staž. Dodatno, ako slučaj ode u zastaru ili slučaj završi u njegovu korist, morat će mu se isplatiti i preostali dio plaće, a samim time i doprinosi, tako da bi mu i mirovina mogla ostati netaknuta, kao da je proteklih osam godina radio punom parom.

Zanimljivo je kako država honorira radni staž tamo gdje ga fizički nije bilo, dok recimo ljudi koji fizički rade preko npr. autorskih ugovora za odrađeni vremenski period  taj isti radni staž – ne dobiju!

Jedan sudac ne radi od 2011. godine, a sada mora u mirovinu. Računat će mu se staž za nerad
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap