Ivica Šola o mirovinama: “Tko je doveo do katastrofalne situacije? HDZ i SDP

Jasmina Grgurić
21. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Teolog, komunikolog i novinar, omiljen među čitateljima i lijevog i desnog spektra, mada često naginje ovom potonjem, komentirao je mirovinski sustav i njegovu reformu u svjetlu referendumske inicijative “67 je previše”. Objasnio je zašto je dao svoj potpis, dotaknuo se i povlaštenih mirovina te uperio prstom u krivce za ovakvu, kako sam kaže, katastrofalnu situaciju. Štedio pritom nije ni lijeve ni desne, ali ni sindikate.

Ivica Šola (Snimak zaslona/HRT)

Za Ivicu Šolu poanta nije hoćemo li raditi do 65. ili 67. godine. Poanta je da se na vlasti već trideset godina izmjenjuju HDZ i SDP. Njihovu vladavinu, pri čemu je ona HDZ-a znatno dulja, smatra krivima za činjenicu da imamo najmlađe umirovljenike u Europi, pri čemu je samo 20 posto njih zaradilo mirovinu s punim radnim stažem.

Međugeneracijska solidarnost nije više moguća

U kolumni za Slobodnu Dalmaciju Šola napominje da ni Švicarska ne bi izdržala 175 tisuća povlaštenih mirovina koje su visoke, nisu zarađene, a godišnje nas koštaju oko šest milijardi kuna. No, dodaje da ni dobar dio građana od onih 80 posto sa sramotno malim mirovinama njih nije zaradio.

Novotny: Najveći problem mirovinskog sustava su povlaštene mirovine

Nisu tomu krivi umirovljenici, pojašnjava, jer su nam demografski pokazatelji loši, a na jednog umirovljenika dolazi tek jedan radnik. Stanovnika je sve manje, a ono koje preostaje sve je starije. Prstom upire i u drugi mirovinski stup, pitajući se postoji li taj novac uopće, ili je on samo na papiru te hoće li uopće biti za mirovine budućih naraštaja, kada u nju budu odlazili s gerijatrije. Sa 65 ili 67, sasvim svejedno. Međugeneracijska solidarnost, smatra Šola, neće biti moguća.

Potpisao iz protesta

“Tko je doveo do ove katastrofalne situacije? Upravo oni, HDZ – SDP, koji su cijelo to vrijeme bili na vlasti, pa su bolesnik i liječnik u istoj osobi” – kaže Šola.

Pita i zašto tih 175 tisuća povlaštenih neće biti obuhvaćeni mirovinskom reformom te kako će HDZ uopće išta reformirati kada je sam doveo do kolapsa. U vlastite povlastice, zaključuje sam, sigurno neće dirati.

“Nisam, dakle, potpisao za referendum “67 je previše” jer smatram da sindikalni vođe, ne svi, po primanjima i mentalitetu vrlo slični političarima, nešto mogu mijenjati, već iz protesta, kao jedan od mnogih, od stotina tisuća” – zaključio je Šola za Slobodnu.