Idemo u mirovinsku reformu: Vlada će do kraja mjeseca predstaviti novi model obiteljskih mirovina

Josip Mihaljević
9. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

U pogledu ‘umirovljeničkih’ politika proteklih se nekoliko mjeseci nije puno toga izdogađalo. Najveća promjena svakako je bila povećanje cenzusa za ostvarivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna. Međutim, do kraja godine bi se ipak nešto trebalo pokrenuti. Radi se o novom modelu obiteljskih mirovina, najvećoj reformi za umirovljenike u mandatu ove vlade. Iz dobro upućenih izvora saznajemo kako bi se kostur reforme trebao predstaviti do kraja mjeseca.

Ilustracija: Pixabay

Osim značajnog povećanja cenzusa za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna, za umirovljenike se u pogledu novih politika posljednjih mjeseci ne događa previše. Međutim, uskoro bi se trebala zakolutati priča o najvećoj umirovljeničkoj reformi koju je vlada najavila za ovaj mandat – donošenju novog modela obiteljskih mirovina.

Ministar rada Josip Aladrović još je u listopadu najavio kako će uprava ta reforma biti najveći zadatak i najveći izazov što se tiče mirovina u ovom mandatu, ali je kazao da su se kao ministarstvo do kraja ove godine obvezali predstaviti novi model obiteljskih mirovina. Da će se to dogoditi do kraja godine, odnosno do kraja ovoga mjeseca, saznali smo iz dobro upućenih izvora.

O reformi se ništa službeno ne zna, to se mijenja a nekoliko tjedana

aladrović
Ministar potvrdio: Iduće godine idemo u mirovinsku reformu, stupa na snagu 2023.

Radna skupina za preispitivanje sadašnjeg i donošenje budućeg modela obiteljskih mirovina sastala se svega tri puta i javnost još ništa ne znao o novom modelu obiteljskih mirovina. I Vlada je jako štura oko svojih planova – u nekoliko različitih dokumenata, pa i u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, spominje se povećanje obiteljskih mirovina od 13 posto. No, puno je važnije na koji način će se do toga doći kao i tko će sve imati pravo na uvećane mirovine.

Kako smo ranije mogli čuti u javnom prostoru od vladinog partnera Silvana Hrelje, njegov prijedlog Zakona o obiteljskom dodatku na mirovinu mogao bi biti početna točka pregovora oko novog modela obiteljskih mirovina. Podsjetimo, Hrelja je u Saboru još prije nego što je pristupio vladajućoj većini pokušao progurati zakon po kojem preživjeli bračni partner može naslijediti 50 posto mirovine preminulog partnera, ali vlada je takav prijedlog odbila.

U javnosti postoje dva modela, vlada možda ide trećim putem

par
Dva moguća modela obiteljskog dodatka na mirovinu: Koji će Vlada izabrati?

U rujnu ove godine objavili smo i dva moguća modela obiteljskog dodatka na mirovinu. Jednog, kojeg predlaže Sindikat umirovljenika Hrvatske, nazvali smo “socijalnim” modelom, a Hrelja je izašao s modificiranim prijedlogom od ranije kojeg smo nazvali “pravičnim” modelom.

SUH-ov model ide u smjeru da umirovljenici s najmanjim mirovinama dobiju mogućnost najvećeg obiteljskog dodatka, odnosno najvećeg postotka naslijeđene mirovine preminulog partnera. Više o njemu možete pročitati OVDJE.

S druge strane, Hrelja svoj argument gradi na pravičnosti u smislu koliko dugo se koristila mirovina. Ako je netko četiri desetljeća uplaćivao doprinose i vrlo brzo nakon ostvarivanja prava na mirovinu preminuo, Hreljina je ideja da njegov preživjeli partner može naslijediti značajan iznos mirovine. Ako je pak mirovina preminulog korištena dvadesetak godina, onda bi mogući iznos nasljeđivanja bio manji. Dakle, postotak nasljeđivanja imao bi komponentu uplate doprinosa i vremena korištenja mirovine.

Međutim, kako to inače biva, vlada ne mora zapravo birati između ova dva modela nego može krenuti i nekim svojim, trećim putem.

Obiteljske mirovine bit će glavna umirovljenička tema u 2022. godini

Vlada će svoje karte u svakom slučaju otkriti u sljedećih par tjedana. Smjer, odnosno kostur reforme bit će dovoljno dobar pokazatelj za kakav model su se odlučili.

novcanik
[KOMENTAR] Nemate 'najnižu' ili 'obiteljsku' mirovinu? Reforme će vas zaobići

Ipak, do većih mirovina umirovljenice i umirovljenici čekat će još najmanje godinu dana. Kada se predstavi novi model, on se prvo mora pretočiti u prijedlog zakona. Nakon toga ide u zakonodavnu proceduru i mora se izglasati u Saboru. Prema sadašnjim planovima ministarstva, za to će im trebati gotovo cijela 2022. godina, a plan stupanja na snagu je 2023.

Dakle, uskoro saznajemo što vlada planira napraviti s obiteljskim mirovinama, iduće će se godine taj prijedlog dotjerati i uobličiti u zakonski prijedlog, a tek za nešto više od godinu dana možemo vidjeti na koji točno način vladajući planiraju povećati obiteljske mirovine za 13 posto i tko će sve moći koristiti to pravo.

Idemo u mirovinsku reformu: Vlada će do kraja mjeseca predstaviti novi model obiteljskih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap