Hrvatica od susjeda dobila 1,5 milijuna eura, ali novac nije potrošila na sebe

Jasmina Grgurić Zanze
16. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Zamislite da vam susjed u naslijeđe ostavi 1,5 milijuna eura? Upravo to se dogodilo Hrvatici iz Stuttgarta, ali ona novac nije potrošila na vlastite potrebe, nego je odlučila pokrenuti zakladu kako bi nasljedstvo usmjerila u humanitarne svrhe.

Ivanka Čugura Snimak zaslona/Youtube

Umirovljenica Ivanka Čugura u Njemačku je iz Hrvatske otišla još početkom 70-ih godina. Radila je cijeli radni vijek u socijalnoj skrbi, a prekretnicu je doživjela 2006. godine kada su joj njezini imućni susjedi, pokraj kojih je živjela 20 godina, ostavili veliko nasljedstvo – 1,5 milijuna eura (oko 11 milijuna kuna).

“Naše prijateljstvo počelo je 1979. godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu jer su nas htjeli bolje upoznati. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. On je bio odvjetnik iz Calwa, a ona je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika” – rekla je Ivanka za njemačku televiziju SWR, piše Novčanik.hr.

Djed biciklira od Pacifika do Atlantika kako bi prikupio novac za bolesnog unuka

Nakon smrti susjeda, njegova supruga rekla je da će im ostaviti novac pa su napravili oporuku. S novcem je mogla raditi što je htjela, ali nije ni posmislila trošiti ga na vlastite potrebe. Susjeda je umrla 2006. godine, nasljeđe je stiglo, a odmah potom Ivanka Čugura otvorila je Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi.

Njezin izbor nije bio slučajan, jer joj je oduvijek bila želja otići u Afriku i pomoći tamošnjoj djeci, što je i učinila. A sve kako bi njihov život bio bolji, zdraviji i uz više obrazovnih mogućnosti.

 

Hrvatica od susjeda dobila 1,5 milijuna eura, ali novac nije potrošila na sebe
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap