Gatara: Našoj su vlasti umirovljenici dobri samo kada treba glasovati

Jasmina Grgurić
29. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok – Zadar, Joško Gatara komentirao je proširenje prava na rad i na prijevremene umirovljenike. Osim što smatra da će se time povećati broj nezaposlenih mladih osoba, ističe da hrvatski umirovljenici gladuju.

Ilustracija Foto: Pixabay

Mogu li prijevremeni umirovljenici postati rješenje za deficit radne snage u Hrvatskoj? Iako su šanse za to vrlo male, tim više ako uzmemo u obzir da je 50.000 njihovih vršnjaka na burzi rada, poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu, trgovini, zaštitarstvu i prijevozništvu pozdravljaju ovu mjeru.

Rade da bi preživjeli, ako su zdravi

Izmjene zakona, kako već znamo, omogućile su od ove godine i prijevremeno umirovljenim građanima da se zaposle na pola radnog vremena uz zadržavanje mirovine. Ukoliko skupe najmanje dvije godine radnog staža, mogu tražiti i novi izračun mirovine.

Je li Vlada donijela ovakvu odluku da bi se riješila nedostatka određene radne snage ili da bi udovoljila zahtjevima umirovljenika koji su tražili da se pravo rada u mirovini proširi na sve, ili oboje, nevažno je. Dio njih svakako će iskoristiti ovo pravo, a prave brojke tek će se pokazati. Najveći razlog tomu, ukoliko će se oni uopće pokazati interesantnima većem broju tvrtki, svakako je onaj financijski – popunjavanje malenih mirovina.

Slučaj povratka umirovljenika na tržište rada komentirao je Joško Gatara, predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok – Zadar. Umirovljenici, kaže, i sada rade da bi preživjeli, i to ako su zdravi.

S ovim mirovinama prava je čarolija preživjeti

mirovina

Zar ljudi stvarno vjeruju da je 300.000 umirovljenika spremno za povratak na posao?

“S ovim mirovinama koje danas ima najveći broj umirovljenika prava je čarolija preživjeti. Stoga je ova mjera dobra, budući da, ako smo svoju  mirovinu pošteno zaradili tijekom svog radnog vijeka, zašto je ne bi dobili u punom iznosu i bili u mogućnosti raditi i sa strane. No moram vam reći da, iako ta mjera na prvi pogled izgleda dobra, mogla bi prouzročiti probleme mladima, jer ih je veliki broj nezaposlen pa bi se na ovaj način taj broj mogao biti povećati, ako bi se na tržište rada vratili umirovljenici” – rekao je Gatara za Zadarski list.  

Našoj su vlasti umirovljenici dobri samo kada treba glasati, kaže, pa i ovu mjeru vidi samo kao jedan od poteza osmišljen za dobivanje glasova. K tomu, naši umirovljenici su razjedinjeni, a u suprotnom bi mogli biti važan faktor u formiranju vlasti, što bi im otvorilo mogućnost da se bore za svoje interese.

“Pa nije li to sramotno da smo mi koji smo izgradili ovu državu i koji smo radili pun radni staž, za razliku od danas, u situaciji da moramo kopati po kantama” – zaključuje Gatara.