Dok ga u Hrvatskoj plaćaju i siromašni umirovljenici, dopunsko osiguranje u Sloveniji žele ukinuti

Jasmina Grgurić
7. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Javno zdravstvo dostupno svima cilj je nove slovenske Vlade lijevog centra. Budući ministar predlaže da se ukine dopunsko zdravstveno osiguranje, a da se umjesto njega novac namiri iz trošarina na alkohol, duhan i luksuzne proizvode.

Liječničke usluge bez plaćanja dopunskog? Zašto ne! Foto: Pixabay

Dok u Hrvatskoj dopunsko zdravstveno osiguranje 840 kuna godišnje plaćaju svi koji živi s više od 1.516,32 kune mjesečno po članu domaćinstva, odnosno sami sa 1.939,39 kuna, budući ministar zdravstva susjedne države dopunsko u Sloveniji želi – ukinuti.

Dodatna sredstva za njegu starijih osoba

Visina cenzusa za besplatnu premiju dopunskog na teret hrvatskog proračuna poklapa se s visinom obiteljske mirovine koja u Hrvatskoj iznosi u prosjeku upravo toliko – 1.939 kuna. Od takvih sredstava, ispod linije siromaštva, živi većina umirovljenika nakon smrti bračnog partnera. Njih je gotovo četvrtina, točnije 223.132 korisnika obiteljske mirovine. Njima, ali i brojnim ostalim umirovljenicima, sada prijeti gubitak prava na besplatno dopunsko, jer će uslijed povećanja mirovina od 2,7 posto prijeći navedeni limit i morati plaćati 70 kuna mjesečno.

Ministar Pavić: Naći ćemo rješenje za one koji zbog povećanja mirovine gube besplatno dopunsko

No, s druge strane hrvatske granice razmišljaju posve suprotno. Nova slovenska Vlada razmišlja o reformi zdravstvenog sustava te modela njegova financiranja, prenosi Index.hr.

Kandidat za ministra zdravstva, Samo Fakin, inače dugogodišnji ravnatelj tamošnjeg Zavoda za zdravstveno osiguranje, kazao je u srijedu da nova Vlada razmišlja o ukidanju sadašnjeg dopunskog zdravstvenog osiguranja. Slovenci trenutno plaćaju dopunsko 20 do 30 eura mjesečno. Također, buduća Vlada razmišlja i o podizanju stope obveznog osiguranja na oko 16 posto, ali i o dopunskim sredstvima za financiranje dugotrajne njege starijih osoba, što je važno s obzirom na demografske trendove i starenje populacije.

Novac će namiriti iz poreza na poroke

Slovenska stranka umirovljenika poražena na izborima, Karl Erjavec izgubio mjesto u parlamentu

S obzirom da bi za skraćivanje čekanja na specijalističke i ambulantne preglede i zahvate bilo potrebno, nakon što se ukine dopunsko osiguranje, oko 500 milijuna eura godišnje dodatnih sredstava, Fakin je prilikom svog predstavljanja predložio da se to financira od trošarina na alkohol, duhan i luksuzne proizvode.

Korak je ovo prema ostvarivanju koalicijskog sporazuma nove Vlade lijevog centra, mandatara Marjana Šareca, da javno zdravstvo postane široko dostupno svima, uz poboljšavanje financijskog poslovanja kako bi se smanjio gubitak.

Reformu zdravstva namjeravala je provesti i dosadašnja slovenska Vlada Mire Cerara, između ostalog i na način da se dopunsko zdravstveno osiguranje plaća ovisno o dohotku, i to čak do 75 eura mjesečno. Reformu nisu uspjeli provesti pa se zato ona našla kao glavna tema predizborne kampanje.