DIP pronašao velik broj nepravilnosti na predsjedničkim izborima: Evo popisa ‘krivaca’

Josip Mihaljević
9. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Dva mjeseca nakon predsjedničkih izbora, Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati u propisanom roku otvorili poseban račun za financiranje izborne promidžbe, ali da pet kandidata nije dostavilo cjelovit financijski izvještaj. Uz to, imaju i popis svih nepravilnosti koje su kandidati radili u kampanji.

izbori kandidati

Foto: Srednja.hr

Državno izborno povjerenstvo provelo je nadzor financiranja izborne promidžbe u kojem su utvrdili da pet kandidata nije u zakonom propisanom roku, unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, dostavilo cjelovit financijski izvještaj o financiranju izborne promidžbe s podacima o ostvarenim primicima i troškovima izborne promidžbe.

a) povreda članka 25. stavak 3. Zakona o financiranju:

Anti Đapiću jedna je fizička osoba  platila trošak zakupa mrežne stranice, a druga osoba platila je trošak oglašavanja izborne promidžbe na Facebooku, bez znanja kandidata. Obje osobe će zbog činjenice što nisu izdale potvrdu o donaciji u proizvodima ili uslugama dobiti prijavu.

Kolindi Grabar-Kitarović jedna je fizička osoba bez znanja naručila i platila izradu plakata u iznosu 300,00 kuna, a budući da nije izdala potvrdu o donaciji u proizvodima ili uslugama, kao i zbog činjenice što nije obavijestila kandidatkinju dobiti prijavu.

Kod Mislava Kolakušića imamo trinaest fizičkih osoba koje su platile trošak zakupa javnih površina u gradovima za navedenog kandidata u svrhu prikupljanja potpisa. Ukupni trošak iznosi 7.781,00 kunu, te će također zaraditi prijavu.

b) povreda članka 25. stavak 6. Zakona o financiranju:

Nedjeljko Babić nije dostavio četrnaest izjava donatora da se protiv njih ne vodi
postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu odnosnoproračunu jedinice samouprave ili zaposlenicima.

Dalija Orešković nije dostavila trinaest izjava donatora da se protiv njih ne vodi
postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu,
proračunu jedinice samouprave ili zaposlenicima.

Katarina Peović nije dostavila šezdeset jednu izjavu donatora da se protiv njih
ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom proračunu, proračunu jedinice samouprave ili zaposlenicima.

c) povreda članka 26 stavak 1. i 2. Zakona o financiranju:

Nedjeljko Babić primio je sedam donacija izvan zakonom propisanog roka, odnosno nakon 20. prosinca 2019. Šest donacija u proizvodima i uslugama je primio 22. prosinca 2019. u iznosu od 2.550,00 kuna i jednu donaciju 14. siječnja 2020. u iznosu od 500,00 kuna.

Dario Juričan primio je tri donacije izvan zakonom propisanog roka u ukupnom
iznosu od 599,99 kuna koje je vratio donatorima izvan zakonom propisanog roka
člankom 26. stavkom 2. Zakona o financiranju. Roka za prikupljanje donacija bio je 20. prosinca 2019., navedene donacije primljene su 23. prosinca 2019. dok su iste vraćene donatorima 20. siječnja 2020.

d) povreda članka 28. stavak 1. Zakona o financiranju:

Nedjeljko Babić nije dostavio četrnaest potvrda o primitku donacija u ukupnom iznosu od 11.350,00 kuna.

Dalija Orešković nije dostavila trinaest potvrda o primitku donacija u ukupnom iznosu od 4.000,00 kuna.

e) povreda članka 46. stavka 4. Zakona o financiranju:

Mislav Kolakušić je koristio sredstva udruge ANTIKORUPCIJA-Platforma za borbu protiv korupcije, a koje, u smislu članka 46. stavka 1. podstavka 6. Zakona o financiranju, predstavlja zabranjen oblik financiranja.

Dejan Kovač nije u zakonom propisanom roku uplatio u državni proračun dvije donacije u ukupnom iznosu od 900,00 kuna, primljene iz neimenovanih (anonimnih) izvora.

Detaljnije o nepravilnostima bivših predsjedničkih kandidata možete pronaći OVDJE.

DIP pronašao velik broj nepravilnosti na predsjedničkim izborima: Evo popisa ‘krivaca’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap