Bez dana radnog staža: Lažirala papire i primala mirovinu punih 17 godina

Josip Mihaljević
3. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

77-godišnja umirovljenica s područja Slavonskog Broda lažirala je dokumente sredinom 90-ih godina kako bi ostvarila pravo na mirovinu. Iako nije imala ni dana radnog staža, institucije su povjerovale u njenu priču da ima preko 30 godina staža u susjednoj Bosni i Hercegovini.

dokumenti

Foto: Unsplash

Lažna umirovljenica Vinka G. punih je 17 godina primala mirovinu, a da na nju nije imala pravo. Državi će morati vratiti 300 tisuća kuna koje su joj sjele na račun, a tu su i kamate pa se ukupni iznos koji mora vratiti penje na preko pola milijuna kuna, donosi Danica.hr.

Vinka, koja živi na području Slavonskog Broda, zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu podnijela je sredinom 1995. godine. Sporan detalj je priložena radna knjižica u kojem je pisalo da ima 32 godine, šest mjeseci i tri dana staža kojeg je navodno ostvarila u Bosni i Hercegovini.

“No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila niti jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012. godine pa nema govora o zastari”, stoji u presudi Županijskog suda.

Mirovina joj je, kada se izračuna ukupno primljeni iznos, u tih 17 godina iznosila oko 1.400 kuna. Umirovljenica ima rok od 15 dana da državi vrati preko pola milijuna kuna, a mora podmiriti i više desetaka tisuća kuna troškova kaznenog postupka.

 

Bez dana radnog staža: Lažirala papire i primala mirovinu punih 17 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap