[BAKINA KUHINJA] Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!

Jasmina Grgurić Zanze
3. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Jeftino i fino upravo je ono što se na umirovljeničkom meniju traži. Mirovine su, znamo već, male, a od njih se ponekad treba malo i zasladiti. No, za fine delicije često se ne nađe koja kuna više. Zato možemo pripremiti ukusan i vrlo jeftin pekmez kojim ćemo se sladiti cijelu zimu. Ideja nam ovoga puta stiže od 88-godišnjeg umirovljenika Mladena koji je s nama podijelio svoj način pripreme džema od – mandarina!

Photo: Pixabay

Sezonski džem od mandarina sasvim je sigurno jedna od najukusnijih, ali i za pripremu najpovoljnijih slastica. Neretvansko zlato u srcu je sezone pa ga nabaviti možemo za svega nekoliko kuna po kilogramu. Ukoliko imamo svoje u vrtu, sreća je još veća. Investirati moramo tek u šećer ili ipak nešto skuplje zamjene ukoliko se borimo s dijabetesom, pri čemu nam mogu poslužiti fruktoza, stevia, eritrit i slično.

“Sada je vrijeme da se spremi džem od mandarina. To je po mom mišljenju najjeftiniji džem koji se može napraviti, a dobar je. Posebno je jeftin ako se koristi bijeli šećer. Ja kao šećeraš koristim fruktozu i tekuću steviju.

Vjerujte nije to teško skuhati: Ogulite mandarinu, izrežite, kuhajte,  izmiksajte, procijedite, dodajte Želin, kuhajući dodavajte pomalo šećer, malo vanilije, kad zakuha staviti u vruće staklenke i gotovo!

Ako mogu ja sa 88 godina, možete  i Vi! – poručuje umirovljenik Mladen Gajer.

Uz ideju nam je priložio i fotografiju svoje slatke zimnice, a mi smo vam pronašli još jedan recept za domaći džem od mandarina.

Slatka zimnica umirovljenika Mladena

SASTOJCI

  • 1 kg mandarina
  • 700 grama šećera
  • limun
  • vanilija
  • malo ruma

PRIPREMA

  • Imate li mandarine koje su domaće, koru slobodno možete koristiti za džem. Ukoliko niste sigurni u izvor vaših plodova, namočite dvije-tri u posudi s vodom s nekoliko žlica otopljene sode bikarbone. Ostaviti ih tako možete preko noći.
  • Nekoliko mandarina prokuhajte s korom desetak minuta dok ne omekšaju
  • Preostale mandarine ogulite, prepolovite i stavite kuhati. Dodajte šećer i prokuhane mandarine s korom i kuhajte oko pola sata.
  • Usitnite skuhanu smjesu sa štapnim mikserom i vratite kuhati još desetak minuta. Na kraju dodajte sok i koricu limuna, vaniliju i malo ruma.
  • Džem će vam se zgusnuti tijekom hlađenja.
  • Ulijte ga vruć u vruće staklenke koje ste prethodno zagrijali u pećnici. Zatvorite ih brzo i okrenite naopačke kako bi se same vakumirale.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Copy link
Powered by Social Snap