[BAKINA KUHINJA] Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!

Jasmina Grgurić Zanze
17. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Volimo je zbog jednostavnosti koja ne umanjuje njezino bogatstvo okusa, ali nekako na nju često zaboravimo. Mirisna, mekana, poslužena još vruća iz pećnice, zlevanka je pravi vremeplov u mladost. Ovo narodno jelo uistinu je jedinstveno zbog recepture za koju postoje stotine inačica. Mi smo pronašli recept koji je baš po našem ukusu za – međimursku zlevanjku.

Međimurska zlevanjka (Snimak zaslona/Youtube)

Jedinstvena po svojoj mekoći, sočnosti i kombinaciji slatko-kiselih sastojaka, zlevanka je pravo narodno jelo za koje nećemo morati izdvojiti previše novca. Ono što je jako bitno je da svaka dobra zlevanka mora biti mekana i sočna (ne smije imati suhu teksturu kao obični biskvit) što se postiže idealnim omjerima suhih i mokrih sastojaka. I samo ime kaže da je riječ o lijevanom (rijetkom) tijestu, idealnom za domaćice koje nisu vješte, ili im se jednostavno ne da mijesiti ili raditi neke komplicirane biskvite s kremama.

Na Youtubeu smo pronašli recept za sočnu međimursku zlevanjku koja je baš po našem ukusu.

SASTOJCI

  • dva jaja
  • tri žlice šećera
  • žličica soli
  • vanilin šećer
  • tri velike žlice svježeg sira
  • 250 ml jogurta
  • 250 ml mlijeka
  • 125 grama kukuruznog brašna
  • 125 grama glatkog brašna
  • 150 ml slatkog vrhnja (po želji)

PRIPREMA

  • Jaja, šećer, sol i vanilin šećer izmještajte pjenjačom u dubokoj posudi.
  • Dodajte svježi sir, jogurt i mlijeko pa opet promiješajte.
  • Smjesi dodajte kukuruzno i glatko brašno i sve dobro izmiješajte.
  • Izlijte smjesu u namašćeni pleh. Po želji na vrh dodajte slatko vrhnje.
  • Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva!

Dobar tek!

Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected]

Tjestenina s piletinom i brokulom

Sekeli gulaš

Krpice sa zeljem

Bijeli žganci

Noklice s jajima

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap