Baka zlostavljanog dječaka: “Da sam znala, došla bih sa socijalnom službom i policijom i uzela bih ga!”

Josip Mihaljević
10. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Javnost je zgrožena slučajem zlostavljanog dvogodišnjeg dječaka koji je ovih dana primljen u Klaićevu bolnicu na liječenje. I majka i dadilja koje su prema postojećim informacijama odgovorne za zanemarivanje djeteta. Dječak je imao slomljenu podlakticu i sumnja se da ima opekotine od gašenja opušaka po tijelu. Njegova baka nije znala u kakvim uvjetima živi, a sada će tražiti puno skrbništvo nad njim.

Dječak od dvije i pol godine u subotu ujutro doveden je na hitni prijam na sumnjom na zlostavljanje u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Bio je u pratnji susjede.

Liječnici su ustanovili da ima prijelom podlaktične kosti, ali i starije prijelome obje podlaktice koji su zacijelili bez tretiranja. Imao je i modrice, ali i ožiljke za koje se sumnjalo da su nastali gašenjem opušaka na koži. Osim toga, dijete je bilo ustrašeno i neuhranjeno.

U međuvremenu, majka (24) i dadilja (20) koje su se “brinule” o njemu su uhićene i nalaze se u istražnom zatvoru. Majci prijeti pet, a dadilji osam godina zatvora.

Baka: Ruka mu je strgana

RTL je jučer napravio intervju sa šokiranom bakom dječaka koji otkriva pozadinu priče, ali i buduće radnje koje baka planira napraviti, pišu vijesti.rtl.hr. Baka tvrdi da unuka njena kći nije zlostavljala, ali ne poriče da je bilo zanemarivanja.

“Ja sam svog unuka danas vidjela, ono što oni tvrde da ima višestruke rane od čikova, nema ih, nhematome nema, na glavici, na čelu s desne strane, ima jedan mali ožiljak, to nije ožiljak od čika nego je izgreban. Imam sliku na kojoj postoji isti takav ožiljak, znači gdje se vidi isti takav ožiljak”, započela je baka u razgovoru s novinarkom RTL-a.

Baka radi u Njemačkoj, a zadnji put je unuka vidjela početkom lipnja.

“Tada sam ga zadnji put vidjela. Snimku koju imam na videu u svom mobitelu… dijete da je imalo prijelome, da su postojali stariji prijelomi, na takav nači ne bi mogao plesati. Nema šanse”, kazala je.

Očiti problemi počeli početkom mjeseca

Prvi dan srpnja, kada je majka baki poslala sliku djeteta, baka je odmah posumnjala na najgore:

“Ja sam je poslije toga nazvala i rekla sam joj da nešto s njim nije u redu, da to nije on. Izgledao je ispijeno, blijedo, mršavo, potrhranjeno, bez sjaja u očima. Znači to više nije bilo dijete koje sam ja ostavili kada sam odlazila”, kazala je.

Svoju kćer je opisala kao “nezrelom za majčinstvo”. Tvrdi da nije loša osoba i da nije namjerno zlostavljala dijete. Ali kao i što je ispričala socijalnoj službi, ne poriče da je bilo zanemarivanja:

“Je, je. Nije mu kuhala, higijena nije bila dobra. Sve ono što sam rekla socijalnoj službi, stojim iza svoje izjave, i tako i na TV-u. Dijete nije hranjeno na adekvatan način, higijena nije vođena”, ispričala je.

Baka je plaćala stan i režije svojoj kćeri, ali nije znala da žive u šupi. Znala je i da postoji dadilja i da majka planira otići raditi na sezonu. Poriče da je znala u kakvim uvjetima dijete živi.

“Da sam znala, došla bi sa policijom i uzela bih ga iz tih uvjeta”

Baka nije mogla skrbiti o dječaku jer se upravo oko pitanja odgoja i razišla sa svojom kćeri. Zbog toga su i prestale živjeti skupa

“Moja kćerka i ja smo se razišle u mišljenjima baš što se toga tiče. Njegovog samog odgoja, prehrane, higijene, i takvih stvari jer se ne želi svađati. Zato smo i prestale živjeti skupa. Da sam znala tko je ta dadilja, da sam znala gdje mi unuk živi, normalno, uzela bih ga. Došla bih sa socijalnom službom i policijom i uzela bih ga iz tih uvjeta” kazala je.

Nije htjela zvati socijalnu službu jer je uvijek pokušala popraviti situaciju, kazala je.

Što se tiče kćeri, smatra da je napravila grešku i da za nju mora odgovarati. Na pitanje osjeća li odgovornost baka priznaje:

“Da, čak i krivicu. Možda da joj prije nisam sve davala, da je nisam držala ko princezu, sve njene želje ispunjavala, uvijek stajala iza nje… možda bi bilo drugačije”, kazala je.

Za kraj, tvrdi da će tražiti puno skrbništvo nad dječakom.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap