[ANKETA] Koja je najrasprostranjenija kartaška igra među umirovljenicima?

Josip Mihaljević
20. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Pao je prvi snijeg i zima je najavila da se definitivno ne šali. To znači da će se brojni umirovljenici prebaciti na svoje hobije koje uglavnoj igraju u zatvorenim prostorima. Nema više boćanja ili partije šaha na placu poslije smjene, dolazi nam vrijeme tombole i kartanja. Poker, belot, briškula, preferans, šnaps ili dobra stara sedmica. Koji je vaš favorit?

karte

Foto: Pixabay

Među Hrvatima postoji velika raznovrsnost karaških igara i duga tradicija kartanja. Unatoč tome što su se i crkvene i državne vlasti kartanju u prošlosti protivile, igre su jednostavno postala preomiljene u našem društvu. U prošlosti se, doduše, puno manje radilo o igrama – budući da gotovo bilo koja kartaška igra ili igra na sreću može postati oblik kockanja.

I sada, pravila su u većini karata uglavnom slična. Imamo početnu rundu (koliko se karata dijeli u prvom krugu), karte se u igri dijele na zakrivene i otkrivene, a one uglavnom imaju svoju vrijednost.

Bela, belot

Belot je popularan u cijeloj Hrvatskoj, iako je njegova popularnost skoncentrirana u središnjoj, sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj. Može se kartati u dvoje, u troje ili u četvero, iako se najčešće karta u četvero.

Belot vam nudi priliku da izgubite pola dana na kartanje i još pola dana da se svađate sa svojim partnerom (igra se dvoje protiv dvoje). Iskusnije igrače posebice frustrira kada ih se upari s amaterom koji još k tome nije vičan čitanju tuđih umova. Igrali vi do 501, 701 ili “standardnih” 1001, belot je prilika za svakog stratega da dokaže svoje znanje. Faktor “nasumičnosti” u igri često zna promijeniti tok partije, a on se najbolje može vidjeti kroz tzv. zvanja. Ultimativno zvanje i riječ po kojem je igra dobila ime, belot, je kada izvučete ruku u jednoj boji, a u tom trenutku ste automatski pobijedili!

Preferans i bridž

Preferans i bridž su još dvije kartaške igre “adutskog” tipa u kojoj se odnose “štihovi”. Oni će na kraju odrediti pobjednika.

Preferans se počeo igrati 1840-ih u Rusiji, privukao je i slavnog Lava Tolstoja. Kasnije se u modificiranom obliku prenosi u Balkan i Austriju, a velik čar igre je što se licitiraju pravila: pik, karo, herc, tref, betl, sans i preferans.

Bridž se smatra najsloženijom i najsavršenijom kartaškom igrom, a u njoj se održavaju svjetski turniri te europska i svjetska prvenstva. U bridžu također igraju dvojica protiv dvojice. Proširio se svijetom krajem 19. stoljeća, a prvi zagrebački bridž klub osnovan je 1934. godine. Njegovi igrači su za samo dvije godine osvojili drugo mjesto na europskom, a koju godinu kasnije i treće mjesto na svjetskom prvenstvu. Bridž, kao ozbiljna kartaška igra – ima i svoj nacionalni savez koji je utemeljen 1991. godine.

Briškula i trešeta

Dvije talijanske kartaške igre koje su se udomaćile na hrvatskim otocima i priobalju. Obje se igraju s nešto drugačijim špilom karata – tršćanskim.

Običnu briškulu najčešće igraju dva igrača, iako se može igrati u parovima, pa čak i neparno u stilu “svako za sebe”. Može se igrati sa jednim špilom (ili macom), a za duplu briškulu potrebna su dva špila. Sićušćne izmjene pravila mogu se pojaviti od mjesta do mjesta, ali najpoznatija pravila briškule potječu iz Splita i njegove okolice.

Slično je i kod trešete, ali nju najčešće igraju četiri igrača u parovima. Trešeta ima veliku fleksibilnost u samom startu igre, kada osoba koja je u prošlom krugu dijelila karte može udariti rukom po špilu, nakon čega djelitelj bira hoće li dijeliti po 5 ili 10 karata svakom igraču.

U Primorju i Istri igraju Trešetu u “ko manje”, što je nešto teža inačica trešete. Partije se na Jadranskom moru često igraju za piće, marendu ili u kilo pečenog, a česti su i emotivni ispadi tijekom igranja u skladu s mediteranskim temperamentom.

Sedmice

Poznata kao i “početnička” kartaška igra porijeklom je iz Mađarske. Cilj je dostići određen broj osvojenih partija (pet ili deset), a igrači se trude osvajati štihove bacanjem iste karte koja je prethodno bačena ili sedmicom, koja uvijek nosi štih.

Velika zabava nastaje kada dolazi do višestrukog pobijanja bačene prošle karte koje se nastavlja sve dok netko ne baci neku drugu kartu.

Poker

Vjerojatno globalno najpopularnija kartaška igra današnjice uključuje ne samo taktiziranje, nego i psihološke elemente. Najčešće se igra u novce, kada taktika i psihološki faktori postaju intenzivniji. Porijeklo pokera je debatirano, a neki govore da čak potječe iz Perzijske igre as nas.

Poker krasi i velik broj varijanta po kojima se može igrati, ali uvijek po istom načelu. Najrasprostranjeniji oblici su Draw poker – kada svaki igrač dobije pet karata koje određen broj puta može zamijeniti (u potrazi za što jačom kombinacijom), a druga je Texas Holdem. U njoj svaki igrač ima primat nad svoje dvije karte, dok se među pet otkrivenih (koje pripadaju svim igračima) traži što bolja kombinacija u pet karata.

 

Koja je vaša najdraža kartaška igra od ponuđenih?

[ANKETA] Koja je najrasprostranjenija kartaška igra među umirovljenicima?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap