[ANKETA] Jesu li odluke Stožera dovoljno učinkovite protiv širenja epidemije?

Jasmina Grgurić
14. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska je jučer zabilježila rekordnu brojku oboljelih, čak 180 zaraženih u 24 sata, najviše u Zagrebu i Dalmaciji. Riječ je uglavnom o mlađim osobama koje su Covid-19 “pokupile” zabavljajući se u kafićima i noćnim klubovima na odmoru do jutarnjih sati. Isti ti mladi vraćaju se kućama svojim roditeljima, djedovima i bakama koji spadaju u najugroženije skupine s visokom stopom teškog oboljevanja i smrtnosti. Stožer zasad ne poduzima radikalne poteze, a donijeli su tek odluku o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata do ponoći. No, je li to dovoljno kako bi se spriječio najgori scenarij?

Ilustracija: Rawpixel

Čak 180 slučajeva oboljelih od novog koronavirusa zabilježeno je jučer u 24 sata. Danas pristižu još gore brojke, imamo već više od 200 zaraženih osoba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 79, Zagrebu 50… Dvije su osobe preminule.

U Osijeku je preminula 81-godišnja umirovljenica te 60-godišnji muškarac u Splitu, izvijestili su jutros lokalni stožeri civilne zaštite.

Najgori dan pandemije: Čak 180 slučajeva u protekla 24 sata!

Drugi najgori dan bio je 11. srpnja kada je bilo 140 zaraženih u 24 sata, a treći se dogodio 12. kolovoza kada ih je bilo 130. Već idući dan popeli smo se na jučerašnjih 180, a danas smo po prvi put prekoračili brojku od 200 slučajeva.

Iako je nacionalni Stožer civilne zaštite kao najveći problem detektirao druženje mladih do kasno u noć u noćnim klubovima i kafićima, nije donio nikakve drastične mjere, osim skraćivanja njihovog radnog vremena do ponoći i to samo na narednih deset dana. Nove odluke očekuju se danas u 14 sati kada će Stožer održati konferenciju za medije.

Mladi koji trenutno čine najveći udio zaraženih, s odmora i zabava u pretrpanim klubovima i kafićima vraćaju se svojim kućama, roditeljima, djedovima i bakama koji spadaju u najrizičnije skupine. Postavlja se pitanje je li odluka o skraćivanju radnog vremena dovoljna kako bi se spriječio najcrnji scenarij i zaustavilo širenje pandemije sa sve većim brojem zaraženih, a samim time i smrtnih slučajeva među starijima.

Jesu li odluke Stožera dovoljno učinkovite protiv širenja epidemije?

 

[ANKETA] Jesu li odluke Stožera dovoljno učinkovite protiv širenja epidemije?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap