62-godišnjak neovlašteno držao „tečajeve“ za rad na strojevima, izdavao lažne iskaznice i zaradio 1.6 milijuna kuna

Ana Kanazir
6. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Državno odvjetništvo u Varaždinu je 3. listopada donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 62-godišnjaka zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Naime, ova osoba je neovlašteno provodila i naplaćivala tečajeve osposobljavanja za rad određenim strojevima, a davao je i polaznicima ovog „tečaja“ uvjerenja i iskaznice o osposobljavanju radnika za rad.

Ilustracija: Pixabay

Opisanim postupanjem osumnjičeni je izdao 8.357 uvjerenja fizičkim osobama čije osposobljavanje nije bio ovlašten provoditi te je time ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1.600.000,00 kuna.

Tečaj €/kn: 7,53450

Sve je trajalo četiri godine

Osumnjičeni je direktor trgovačkog društva iz Koprivnice, a u periodu od ožujka 2015. godine do listopada 2019. godine je na području šest županija u Hrvatskoj neovlašteno organizirao, provodio i naplaćivao tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom, za osobe izvan radnog procesa koje nisu bile zaposlene kod poslodavaca. Tvrtka osumnjičenog, naravno, nije bila registrirana za osposobljavanje za navedene djelatnosti.

Osim što je sve tečajeve naplaćivao, ovaj je 62-godišnjak u propisane obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja, iako je provodio samo teorijski dio, a praktično osposobljavanje uopće nije provodio. Polaznicima tečaja je izdavao lažna uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način.

 

62-godišnjak neovlašteno držao „tečajeve“ za rad na strojevima, izdavao lažne iskaznice i zaradio 1.6 milijuna kuna
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap