Hrvatska bilježi rekordnu zaposlenost, radnika prvi put više od 1,6 milijuna od 2012.

Jasmina Grgurić Zanze
9. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Prema najnovijim podacima za srpanj, Hrvatska je prvi put u posljednjih sedam godina premašila brojku od 1,6 milijuna zaposlenih. Rekordna je to brojka još od 2012. godine otkada su dostupni podaci. Ovakav skok pripisuje se gospodarskom rastu, ali i pojačanoj potražnji za radnicima u turizmu i građevinarstvu.

Umirovljenici imaju pravo na više oblika rada uz zadržavanje mirovine Foto: Pexels

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u srpnju je bilo zaposleno 1.600.405 osoba. Od toga je muškaraca nešto više, 844.580 naspram 755.825 radnica.

Iako je riječ o rekordnom broju zaposlenika od siječnja 2012. godine, otkako su dostupni podaci, rast nije velik te iznosi  0,4 posto više nego u lipnju i 2,4 posto više nego u lanjskom srpnju. Da nije riječ samo o sezonskim poslovima, govori i podatak da su pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano prisutne još od sredine 2015. godine.

Tko će zaraditi za mirovine? Dvije županije imaju više umirovljenika nego radnika

Najveći porast radne snage dogodio se u turizmu i ugostiteljstvu, a tomu, između ostaloga, može pogodovati i smanjenje rada na crno, jer sve više poslodavaca prijavljuje svoje radnike i uplaćuje im doprinose. Sezonsko zapošljavanje tako zasebno bilježi rast od 3,4 posto, što znači da imamo preko četiri tisuće radnika u tom sektoru više.

Pad od 2,4 posto u srpnju bilježi obrazovni sustav u odnosu na lipanj, no promjena se očekuje već idućeg mjeseca s početkom školske godine. Ove godine najveći rast broja zaposlenih dogodio se u građevinskom sektoru. Građevinara je tako  114.438, odnosno 7,5 posto više na godišnjoj razini.

Ipak, ovakvo povećanje neznatno je ako uzmemo u obzir da Hrvatska sa 1,23 milijuna umirovljenika ima gotovo izjednačen omjer umirovljene i radne snage. Posljednjih mjeseci on je povoljniji tek za 0,3 posto, što se može pripisati turizmu.

Isto tako, u prvoj polovini ove godine broj umirovljenika koji su se vratili na tržište rada porastao je za oko 6.000 te ih je trenutno ukupno više od 11 tisuća.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap