Kakav bizaran slučaj: Žena podnijela zahtjev za obiteljsku mirovinu i saznala da ju već prima – ljubavnica

Milan Dalmacija
12. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Jedna udovica iz Beograda zatražila je obiteljsku mirovinu, no iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje su joj rekli da ju već prima – suprugova ljubavnica. Ona je saznala za njegovu smrt te uzela mirovinu, jer je s njim imala dijete koje je on zakonski priznao. Srećom, udovica može naknadno tražiti izmjene u nasljedstvu, pa tako i mirovinu.

prsten vjencanje

Foto: Unsplash, Reddit

Da smrt supruga ne bude jedini šok jednoj Beograđanki, pobrinuli su se iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Naime, kad je zatražila obiteljsku mirovinu, iz Fonda su joj rekli da ju već prima – suprugova ljubavnica. Ona je saznala za njegovu smrt te uzela mirovinu, jer je s njim imala dijete koje je on zakonski priznao, prenosi Kurir.

Tečaj €/kn: 7,53450

Udovica je podnijela zahtjev za obiteljsku mirovinu dva mjeseca nakon smrti supruga jer s njim ima dvoje maloljetne djece. Rješenje o mirovini još nije dobila, ali je zato čula da tu mirovinu konzumira pokojnikova ljubavnica. U Fondu objašnjavaju da supruga ne može osporiti ljubavnici pravo na obiteljsku mirovinu, ako ona ispunjava zakonske uvjete.

umirovljenica
Samci kivni na povećanje i nove modele isplate obiteljske mirovine: 'Izgleda da me Bog kažnjava što se nisam udala'

– Pravo na obiteljsku mirovinu pored supruge ima i izvanbračna partnerica ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili ako s pokojnikom ima zajedničko dijete. Postojanje izvanbračne zajednice se utvrđuje u izvanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev izvanbračnog partnera i uz zahtjev za mirovinu se podnosi pravomoćna sudska odluka kojom je utvrđeno postojanje ove zajednice, objašnjavaju.

Žene i ljubavnice imaju jednaka prava

Za razliku od Hrvatske, gdje će izvanbračni partneri imati pravo na mirovinu tek od 1. siječnja, u Srbiji po zakonu pravo na obiteljsku mirovinu pripada supružnicima i izvanbračnim partnerima te, između ostalih, djeci rođenoj u braku ili izvanbračno. Odvjetnik Vladan Jevtić ističe da djeca iz braka, a ni izvanbračna, ne mogu dobiti mirovinu prije ostavinske rasprave, odnosno pravomoćnog sudskog rješenja.

– Dijete iz izvanbračnog odnosa preko svog zakonitog zastupnika majke moglo je teoretski započeti i završiti ostavinski postupak na osnovi izvoda iz matične knjige rođenih djeteta i osmrtnice oca, a da ne prijavi cjelokupnu imovinu i sve nasljednike. Međutim, u nasljednom pravu važi strogo pravilo da svu kasnije pronađenu imovinu ili nasljedno pravo poput mirovine, zakonski nasljednici mogu tražiti naknadno, u bilo kojem trenutku. To znači da oni koji nisu sudjelovali u ostavinskom postupku iz bilo kojih razloga mogu tražiti dopunu i pravednu raspodjelu imovine i prava, rekao je odvjetnik.

Ako udovica zatraži dopunu ostavinskog rješenja, moći će dobiti obiteljsku mirovinu samo ako je nezaposlena i starija od 53 godine. Ako sud presudi u njenu korist mogla bi petinu od ukupnog iznosa suprugove mirovine prije njegove smrti. Naime, u tom bi slučaju mirovinu dobivala ona, njeno dvoje maloljetne djece te ljubavnica i njeno dijete koje je pokojnik priznao.

Kakav bizaran slučaj: Žena podnijela zahtjev za obiteljsku mirovinu i saznala da ju već prima – ljubavnica
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap