[KOMENTAR] Je li Plenković najbolje što imamo?

Josip Mihaljević
6. srpnja 2020.
Kolumne
A- A+

HDZ je pomeo konkurenciju na izborima koji se događaju u vrlo specifičnom trenutku globalne povijesti – usred pandemije i s recesijom koja kuca na vrata. Plenković polako, ali sigurno, reformira HDZ na način da ćemo u njemu u budućnosti gledati puno manje “Đakića”, a puno više “Aladrovića”.

izbori hdz

Foto: Youtube screenshot

Andrej Plenković u ožujku je pomeo konkurenciju u stranci, a sada i u državi. Nitko nije očekivao da će praktički samostalno doći do čak 66 mandata, dobiti najviše glasova u Zagrebu i postaviti rekord u VIII. izbornoj jedinici gdje je HDZ po prvi puta došao do četiri mandata. I to sve uz snažnu konkurenciju na desnici u vidu Škore (16 mandata) i Mosta (8 mandata).

Više faktora je kumovalo takvom scenariju, a mi izdvajamo nekoliko najbitnijih.

Ankete nikad gore

andrej plenković
Nova predizborna anketa: HDZ više nije prvi izbor birača

Davor Bernardić, koji jutros dao ostavku, vjerojatno je najveći gubitnik ovih izbora. Taj dojam dodatno pojačavaju ankete javnog mnijenja koje su izlazile u proteklih mjesec dana, a većina njih je SDP smjestila rame u rame s HDZ-om.

Kod anketa je ususret izborima najbolje pratiti trend (tko raste, tko pada), HDZ i SDP su se smjenjivali s trona, no na kraju je na prvom mjesto ponovno došao HDZ. Međutim, čak i ta anketa je HDZ-u ukupno prognozirala 52 zastupnika, a SDP-u 51.

Ankete su griješile i kod manjih stranaka, posebice kod Mosta i Možemo! koji su se kretali oko izbornog praga.

Velika većina ljudi ne želi na izborima baciti svoj glas u bezdan d’Hondtova bunara. Ako anketa kaže da njihov izbor ima oko 4 posto podrške, to može obeshrabriti birača. S druge strane, ako mu ankete daju sasvim izgledne šanse da osvajaju barem jedan mandat, događa se suprotno – optimistični rast.

Možemo! je kvalitetnija ljevica od SDP-a

Damir Bakić: Gruba zloupotreba mirovinskog sustava u prošlosti dolazi na naplatu

Tako su posljednje ankete sve više i više otkrivale da raste zeleno-lijeva koalicija Možemo!, što je ohrabrilo njihove birače i poguralo ih u više izbornih jedinica. Za SDP se već godinama govori da je to stranka za koju prilikom glasanja doslovno morate začepiti nos, što je signal da će ih bilo koja ozbiljnija alternativa ozbiljno uzdrmati. Jesu li se na to previše obazirali? Nisu.

Restart koalicija je kiksala onoga trenutka kada su predstavili kandidate. Miks stranačkih veterana koji nemaju originalnu političku ideju desetljećima, u kombinaciji s Bernardićevim anonimcima za koje nitko nije čuo, stvarno ne može biti bolji razlog da birači skloniji ljevici pokušaju s Možemo!.

Veselje za zeleno-lijevu koaliciju još je jače ako pogledamo užasne rezultate stranke Milana Bandića koja je u I.izbornoj jedinici dobila 1.760 glasova. Početkom iduće godine su i lokalni izbori, a Tomislav Tomašević iz Možemo! mogao bi postati novi gradonačelnik Zagreba.

Moramo priznati da je HDZ “ozbiljna stranka”

plenković
Plenković: Rasle su mirovine, minimalna plaća, prosječna plaća - bolji smo nego 2016.

Andrej Plenković je s jednom rečenicom srušio Tomislava Karamarka, a zatim je sporo počeo mijenjati stranku. U ovom je mandatu odradio nekoliko nepopularnih poteza za prosječnog desničara (Istanbulska konvencija, Marakeški sporazum), što je u biti isprovociralo malo desnije HDZ-ovce da odu kod Škore.

Na prvim izborima, gdje je dobio Milanovića, Plenković je na listama morao imati i svoje kasnije oponente u vidu Kovača, Brkića, Penave i Culeja (koje je naslijedio u stranci, ali i od Karamarka). Sada, četiri godine kasnije, njih više nema, a HDZ oblači novo tehnomenadžersko ruho.

Sve će više u toj stranci biti političara poput raznih Aladrovića, Resslera i Pavića, a manje Đakića, Kuščevića i Kujundžića. HDZ je danas “bolja” stranka nego što je bila prije četiri godine.

Usred pandemije, s katastrofalnom turističkom sezonom i ususret velikoj recesiji – građani su morali birati najozbiljnijeg kandidata za kojeg vjeruju da može dobro upravljati u krizi. To je u ovom trenutku Andrej Plenković koji je zapravo jedini relevantan političar na europskom planu kojeg imamo i koji je pomeo pod s konkurentima na ovim izborima. Je li on najbolje što imamo? Možda u ovom trenutku i jest, no za definitivnu potvrdu bi mu trebao jedan uspješan mandat s puno manje mrlja nego prijašnji.

__________________________________

Komentar je stav autora

[KOMENTAR] Je li Plenković najbolje što imamo?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap