Umirovljenici u Münchenu zarađuju od zajedničkog pečenja kolača

Jelena Ratko
20. ožujka 2018.
Foto dana
A- A+

Mlada njemačka poduzetnica Katharina Mayer pokrenula je start-up projekt za koji angažira starije ljude koji znaju – ili žele – peći kolače, torte i slastice. U svojem lokalu u dvorištu skrivenom od prometne gužve velikoga grada zapošljava isključivo starije od 65 – jer oni znaju najbolje.

Tvrtka Kuchentratsch (u prijevodu: trač o torti) smještena je u Munchenu, a zapošljava umirovljenike kako bi pekli tradicionalne torte, prenosi TheLocal.de. Osnovni cilj projekta, kaže Mayer, bio je omogućiti starijim ljudima da imaju mjesto gdje mogu upoznati nove ljude i družiti se, a usto i zaraditi.

Ne radi se samo o slastičarni koja nudi visokokvalitetne proizvode, već i o društvenoj ustanovi gdje stariji od 65 mogu zaraditi nešto džeparca i osjećati se korisno.

“Počela sam se pitati, gdje nabaviti stvarno dobar komad torte. Ali uvijek sam najbolju tortu dobivala kod svoje bake”, objašnjava pokretačica i voditeljica projekta.

Mayer tvrdi kako joj je bilo izuzetno važno napraviti nešto da pomogne društvu. Osim što pomaže starijim ljudima da savladaju dosadu, usamljenost i niske mirovine, gostima u svojoj slastičarnici daje priliku da kušaju domaće proizvode rađene s ljubavlju.

Tradicionalne torte koje peku – od Mramornog kolača Bake Astrid i Cheesecakea Djeda Norberta do Čokoladne torte Bake Magdalene i Štruce od lješnjaka Bake Inge – moguće je naručiti direktno ili ih kupiti u jednome od mnogih kafića u Munchenu u kojima se prodaju.

U ponudi su i sezonske poslastice – trenutno, uoči Uskrsa, prodaju se tradicionalni kruh od slatkog tijesta i njemačka Osterlamm torta, popularna u ovo doba godine. U zimskoj sezoni, ova slastičarna nudi tradicionalne božićne kolačiće.

“Volim peći” kaže Rosemarie Rottmann (77), umjetničkog imena Baka Rosemarie. Ona radi jedan dan u tjednu u Kuchentratschu od svibnja 2017. godine. Svakoga dana putuje sat i pol vremena iz Königsbrunna, gdje živi, do Munchena i natrag – radi vlastitog zadovoljstva, ali i radi profita.

Djed Günter, pravog imena Günter Haun, na pitanje koliko mu je godina odgovara, “Želite li znati kako se osjećam ili što mi je u putovnici?” Ovaj 50-godišnjak, kojemu u putovnici piše kako ima 77 godina, radi u slastičarni od listopada prošle godine. Dok je bio zaposlen, sve što je znao skuhati bila su jaja i kava, a sada jednom tjedno peče torte i sa zadovoljstvom uči nove recepte koje može iskoristiti i kod kuće kako bi pripremio ukusne slastice svojim unucima. “To je nešto posebno”, kaže Djed Günter, “dobiti staromodnu tortu koja je ispečena s ljubavlju”.

Pokretačica projekta, Mayer, kaže da je htjela napraviti pozitivnu promjenu u društvu. S obzirom na to da su umirovljenici danas marginalizirana skupina, s vrlo malom mogućnošću zaposlenja za dodatnu zaradu uz nisku mirovinu, može se zaključiti da joj je uspjelo. U njezinoj slastičarni svi zaposleni su stariji od 65.

Trenutno ima 35 zaposlenih, no zbog uspjeha na ovoj lokaciji, planira otvorenje iste slastičarne na još jednoj lokaciji u centru grada, pa se očekuje da će se otvoriti još radnih mjesta za umirovljenike u nadolazećim mjesecima.

Umirovljenici u Münchenu zarađuju od zajedničkog pečenja kolača
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap