Tvornica motora Zagreb trebala je 50-ih proizvoditi i ovaj traktor

Jasmina Grgurić
11. travnja 2019.
Foto dana
A- A+

Fotografija s kraja 50-ih godina prikazuje traktor koji je Tvornica motora Zagreb trebala proizvoditi u suradnji s jednim francuskim proizvođačem. Ovaj prizor snimljen je na Zagrebačkom velesajmu i predstavlja vrlo vrijedan i rijedak artefakt Tehničkog muzeja, pronađen ovih dana na sajmu antikviteta na Britancu.

Tvornica motora Zagreb (TMZ) s radom je počela 1947. godine kao mehanička radionica Industrijsko-projektnog biroa s pokušajem izrade kopije BMW motocikla od 500 “kubika” koji je izrađen kao prototip 1948. godine.

Jedina je to bila industrija ove vrste u Hrvatskoj u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata. U tvornici su se proizvodili mopedi, skuteri, motorne pumpe, stabilni motori i mali poljoprivredni strojevi.

Godine 1958. predstavili su na sajmovima skuter “Švrća 50” čija je proizvodnja počela 1960. godine. Tvornica je rasformirana 1963. godine kada se pogon seli u Mali Zvornik, no ta tvornica brzo propada pa primat proizvodnje mopeda u tadašnjoj Jugoslaviji preuzima popularni slovenski TOMOS.