Pogledajte kako su Kamenita vrata izgledala prije 94 godine

Jasmina Grgurić
7. travnja 2019.
Foto dana
A- A+

Kamenita vrata jedan su od najbolje očuvanih spomenika starog Zagreba. Predstavljaju prolaz zgrade oblikovane poput pravokutne kule. Dio su obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca i jedina su od vrata koja postoje još i danas. Sagrađena su u 13. stoljeću, a svoj današnji oblik dobila su 1760. godine. U prolazu se nalazi kapela sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada, prema slici koja je neokrnjena preživjela veliki požar 1731. godine.

Fotografiju Kamenitih vrata staru 94 godine objavila je Facebook grupa Zagrepčanke. Zanimljivo je vidjeti kako su se vrata u nekim  detaljima mijenjala kroz povijest te su unatoč svim nedaćama sačuvana od rušenja.

Najpoznatija hrvatska vrata zaštićeno su kulturno dobro, mjesto okupljanja Zagrepčana, turista i vjernika, a kao inspiracija poslužila su i Augustu Šenoi u romanu Zlatarovo zlato.

Na društvenim mrežama stara fotografija podsjetila je Zagrepčane na stupiće i lanac uz kojeg su se vezale legende. Uz stare stupiće vezalo se i praznovjerje da nesreću nosi ako se prođe kroz njihovu sredinu.