Makedonske paprike za ajvar i zimnicu preplavile Dolac 1980.

Jasmina Grgurić Zanze
19. rujna 2019.
Foto dana
A- A+

Gotovo 40 godina prošlo je od živopisnog prizora s ove fotografije. Atmosfere s Dolca 80-ih sjećaju se mnoge starije generacije. Negdje u ovo vrijeme, 1980. godine najpoznatiju zagrebačku tržnicu preplavila je ponuda makedonskih paprika po koje su pohrlili brojni građani kako bi napravili domaći ajvar i “kiseliš” za nadolazeću zimu.

Gotovo da možemo osjetiti mirise ovog prizora, u kojem se miješaju paprike i duhanski dim. Na tržnici je živo, prodaju se i kupuju makedonske paprike.

Posao za mnoge domaćice tu tek počinje, jer slijedi kućna proizvodnja od plodova kasnog ljeta; pečenje, kuhanje, višesatno miješanje, sve kako bismo u zimu još jednom osjetili miris paprika, sačuvan u teglicama ajvara i kiselog povrća kao podsjetnik na sunce na kojem su dozrijevale.

“E da, tih godina je bilo kvalitetnog voća i povrća iz Makedonije, a i Srbije, naravno bilo je i ovdašnje, a danas je uglavnom u ponudi roba treće kategorije iz EU” – napisao je jedan od komentatora ove fotografije objavljene u Facebook grupi Zagrepčanke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap